Linkovi

Palestinci ipak odbili vakcine iz Izraela


Palestinski zvaničnici kažu da je rok trajanja izraelskih vakcina isticao ranije nego što je ranije rečeno.
Palestinski zvaničnici kažu da je rok trajanja izraelskih vakcina isticao ranije nego što je ranije rečeno.

Vlasti u Palestini odbile su da prime vakcine iz Izraela, koje su bile pred istek roka, zato što im je rok isticao ranije nego što je dogovoreno, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja.

Izrael i palestinske vlasti dogovorili su se da se Palestincima da 1,4 miliona Pfizerovih vakcina, a da im onda tokom godine Palestinci te količine i vrate.

Vakcinama uskoro ističe rok, kazao je izraelski premijer Naftali Benet. Palestinske vlasti su rekle da to prihvataju jer je potrebno ubrzati vakcinaciju u Gazi i na Zapadnoj obali.

"Rekli su nam da rok ističe u julu ili avgustu, što nam daje dosta vremena. Ali, ispostavilo se da rok ističe u junu, i ne možemo da ih upotrijebimo za tako kratko vrijeme, pa nećemo ni da ih uzimamo", kazao je palestinski ministar zdravlja Mai Aklaila. Prvi paket oko oko 90.000 doza vraćen je Izraelu.

Kancelarija premijera Beneta nije komentarisala razvoj situacije.

Grupe za ljudska prava su kritikovale Izrael, koji je sproveo jednu od najbržih vakcinacija na svijetu, da ne radi dovoljno na tome da osigura vakcinaciju Palestinaca u Gazi i na Zapadnoj obali.

Oko 55 odsto odrasle populacije Izraela je potpuno vakcinisano, a vakcina je odobrena i za djecu od 12 do 15 godina.

Oko 30 odsto odraslih Palestinaca primilo je bar jednu dozu vakcine, a istraživanja pokazuju da bi vakcinu željelo da primi 40 odsto njih kada bi bila dostupna.

Palestinci su vakcine dobijali od Izraela, Rusije, Kine, UAE i iz mehanizma COVAX.

XS
SM
MD
LG