Linkovi

Palestinci žele 'pravedni mir', a Izrael da se buduća palestinska država ne pretvori u 'terorističku enklavu'


Palestinci žele 'pravedni mir', a Izrael da se buduća palestinska država ne pretvori u 'terorističku enklavu'
Palestinci žele 'pravedni mir', a Izrael da se buduća palestinska država ne pretvori u 'terorističku enklavu'

Vlada SAD se nada kako bi se ugovor mogao postići unutar godinu dana. Međutim, i dalje postoje prepreke, kao što je nasilje koju se dogodilo i tijekom dva posljednja dana.

Izraelski i palestinski čelnici započeli su svoje prve izravne mirovne razgovore u skoro dvije godine. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i palestinski predsjednik Mahmud Abbas pridružili su se danas američkoj državnoj tajnici Hillary Clinton na početku razgovora u Washingtonu.

Premijer Netanyahu je izjavio da će trajni mir između Izraela i Palestinaca tražiti "bolne ustupke" s obje strane. Dodao je da njegova zemlja traži sigurnosna jamstva od Palestinaca i trajno priznanje prava Izraela na postojanje. Predsjednik Abbas je izjavio da Palestinci žele "pravedni mir". Pozvao je Izrael da prestane s gradnjom židovskih naselja na okupiranim područjima i da okonča blokadu Pojasa Gaze.

Državna tajnica Clinton je rekla da joj je jasno kako odluka dvojice čelnika da se izravno susretnu nije bila laka. Međutim, dodala je, ključna pitanja kao što su teritorij, sigurnost i izbjeglice ne bi bila ništa lakša da su čelnici čekali. "Vjerujemo, predsjedniče i premijeru, da možete uspjeti i shvaćamo da je u interesu nacionalne sigurnosti Sjedinjenih Država da uspijete. Ali mi ne možemo i nećemo nametati rješenje" - rekla je čelnica američke diplomacije.

Potom je započeo niz zatvorenih sastanaka. Američki dužnosnici se nadaju kako bi se ugovor mogao postići unutar godinu dana. Međutim, i dalje postoje prepreke, kao što je nasilje koju se dogodilo i tijekom dva posljednja dana. U napadu na Zapadnoj obali ubijeno je četvero židovskih naseljenika. Palestinska militantna organizacija Hamas preuzela je odgovornost i najavila nove napade. Izrael je odgovorio pojačavanjem mjere sigurnosti.

Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, protivi se odluci Mahmuda Abbasa da obnovi mirovne pregovore s Izraelom. Za Izrael je glavno pitanje sigurnost. Premijer Netanyahu kaže da bilo koji konačni sporazum mora uključivati sustav koji bi osigurao da buduća palestinska država bude demilitarizirana, a ne "teroristička enklava pod pokroviteljstvom Irana".

Predsjednik Abbas traži da Izrael obustavi sve građevinske aktivnosti u područjima koje Palestinci žele uključiti u svoju državu, te da okonča blokadu Gaze. Palestinski čelnik izjavio je da će pregovori propasti, ukoliko Izrael ne produži moratorij za gradnju naselja na Zapadnoj obali, koji istječe 26. rujna.

XS
SM
MD
LG