Linkovi

Pakistanac sporazumom priznao krijumčarenje migranata


Sud BiH
Sud BiH

Državljanin Pakistana Usman-Ali Maqsood Ahmed, koji se tereti za organizovanje grupe ili udruženja za krijumčarenje migranata, sklopio je s Državnim tužilaštvom sporazum o priznanju krivnje i pristao na zatvorsku kaznu u trajanju dvije godine, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema sporazumu koji je Sudu BiH proslijeđen na razmatranje, Pakistancu je osim zatvorske, predviđena i novčana kazna u iznosu 7.728 konvertibilnih maraka (KM), kao i da mu se oduzmu predmeti upotrijebljeni za izvršenje krivičnog djela.

“Predložena sankcija je u skladu sa ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju navedenog krivičnog djela”, saopćili su iz Tužilaštva.

Usman-Ali Maqsood Ahmed je početkom godine u predmetu “Centar” optužen s još šest osoba – među kojima su državljani Pakistana, Iraka i BiH – da su tokom 2018. prokrijumčarili najmanje 46 migranata, čime su ostvarili imovinsku korist veću od 70.000 konvertibilnih maraka (KM).

Optužnica ih tereti da su preuzimali migrante pri ilegalnom ulasku u državu, najčešće na području Zvornika, Višegrada i Bijeljine, vršili njihov transport u BiH, smještaj na skrivenim lokacijama, te ih krijumčarili prema Hrvatskoj, najčešće na području Bihaća, Livna, Ljubuškog ili Čapljine, gdje bi ih predavali drugim osobama ili uputili kako da ilegalno prijeđu granicu izvan zvaničnih graničnih prijelaza.

Među krijumčarenim migrantima su uglavnom bili državljani Pakistana, Afganistana, Iraka, Irana, Sirije i Indije.

  • 16x9 Image

    DETEKTOR .BA

    Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu i objavljuje na platformi Detektor. Specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

XS
SM
MD
LG