Linkovi

Zvaničnici: Gotovo 50 ubijenih u napadu na učesnike političkog skupa u Pakistanu


Članovi porodica i ožalošćeni okupljaju se na masovnoj sahrani žrtava ubijenih u nedeljnom napadu bombaša samoubice u okrugu Bajur u Hajber Patunkvi, Pakistan, 31. jula 2023.
Članovi porodica i ožalošćeni okupljaju se na masovnoj sahrani žrtava ubijenih u nedeljnom napadu bombaša samoubice u okrugu Bajur u Hajber Patunkvi, Pakistan, 31. jula 2023.

Zvaničnici u Pakistanu kažu da je broj poginulih u nedjeljnom samoubilačkom napadu na političkom skupu u sjeverozapadnom dijelu zemlje porastao na 46. Još jedna osoba je preminula u bolnici tokom noći.

Vlasti sa kojima je razgovarao Glas Amerike poriču broj od 54 smrtna slučaja koju navode neki mediji.

Eksplozija se dogodila tokom radničke konvencije vjerske političke stranke, Džamiat Ulema Islam, u gradu Kar u plemenskoj oblasti Bajaur u blizini pakistanske granice sa Avganistanom.

Ožalošćeni su u ponedjeljak počeli da sahranjuju žrtve.

Militantna grupa Islamska država preuzela je odgovornost za napad u svojoj poruci u ponedjeljak.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres oštro je osudio napad, rekao je novinarima u ponedjeljak njegov portparol Farhan Hak.

"Generalni sekretar osuđuje sve slučajeve terorizma i namjernih ciljanih napada na civile i solidaran je sa vladom i narodom Pakistana u borbi protiv ove pošasti", rekao je Hak.

Savjet bezbjednosti UN nazvao je bombardovanje "gnusnim i kukavičkim" i izrazio saučešće porodicama žrtava i pakistanskoj vladi.

"Članovi Savjeta bezbjednosti istakli su potrebu da se počinioci, organizatori, finansijeri i sponzori ovih terorističkih akata pozovu na odgovornost i privedu pravdi", navodi se u saopštenju Savjeta.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG