Linkovi

U Pakistanu, rock nekako preživljava


Osamdesetih godina, kad su vremena bila slobodnija, pop i rock bendovi su nastupali u klubovima širom Pakistana, ali uglavnom su u međuvremenu nestali sa scene. Sa članovima jednog koji je nekako preživio i koji pokušava održati na životu pakistanski rock-and-roll razgovarala Sharon Behn…

Rock and roll nije nikada potpuno zamro u Pakistanu. Ali postupno je iščezavao.
Bubnjar benda RockLite, Allan Smith, kaže da je prije 20-ak godina na desetke bendova sviralo po klubovima, diskotekama i na zabavama u cijeloj zemlji. Sad ih je ostalo samo pet.

“Mnogi su napustili Pakistan. A u zemlju su došli mnogi novi ljudi koji su promijenili cijelu ideju – vjeruju da ovakvu glazbu ne bi trebalo svirati, da se ovako ne bi trebalo odijevati, imati dugu kosu… i zbog takvih stvari nas obično i napadaju. A mi jednostavno sviramo glazbu.”

Sve veći konzervatizam u Pakistanu i prijetnje od strane nekih ekstremnih grupa primorali su sponsore da se povuku s rock koncerata. Televizija rijetko prikazuje ili reklamira te bendove.

Sve manji broj onih koji slušaju zapadnu muziku dio je šireg trenda protiv raznolikosti, kaže sveučilišna profesorica i aktivistica za ljudska prava Farzana Bari.

“Sve je manje tolerancije za raznolikost mišljenja. Kad sam ja odrastala, mislim da je naše društvo bilo tolerantnije i svjetovnije, spremnije na prihvaćanje svega što je drugačije.”

Iako ne mogu nastupati u javnosti, glazbenici se još uvijek okupljaju u domovima, sviraju na privatnim zabavama.

Indonezijski DJ Balqis Natasyrah, koji pjeva s bendom RockLite, kaže da su pakistanska kultura i umjetnost mnogo bogatije od onoga što najčešće vidimo u vijestima i što pokazuje nasilje.

“Na kraju ispada da ono što vidite na televiziji nije Pakistan, a on je prepun umjetnika. Mnogo je ovdje potencijala. I to je ono što bih htio pokazati svijetu, umjesto rata i bombi i sukoba. Htio bih predstaviti Pakistan onako kako ga ja vidim svojim očima.”

Glazbenici poput Smitha preživljavaju tako što sviraju u nekoliko bendova.

“Stalno govorim kolegama – ne odustajte, bit će jednog dana bolje,” kaže Allen Smith.

A do tada, dodaje, dobro se zabavljajmo!
XS
SM
MD
LG