Linkovi

2016 bi mogla biti godina boljih i iskrenijih odnosa između Afganistana i Pakistana


Afghanistanski predsjednik Ashraf Ghani
Afghanistanski predsjednik Ashraf Ghani

Odnosi između Afganistana I Pakistana su tokom 2015 imali brojne uspone I padove, dok su dvije zemlje nastojale da organiziraju dugo očekivane mirovne razgovore sa Talibanom s ciljem okončanja rata u Afganistanu. Naša novinarka Ayesha Tanzeem nam daje osvrt na uspone I padove, kao I na ono što možemo očekivati sljedeće godine.

2015 godina je započela sa do tada neviđenim otopljavanjem odnosa između dvije susjedne zemlje, djelimično zahvaljujući novoizabranom afganistanskom predsjendiku Ashrafu Ghaniju, koji je smanjio anti pakistansku retoriku I podržao susrete na visokom nivou sa Islamabadom. U Pakistanu, nakon napada na školu u Peshawaru u decembru 2014 zemlja je ustala protiv ekstremizma. Islamabad je obećao protjerati militante iz baza u plemenskim dijelovima Pakistana, obuzdati Taliban u Afganistanu I dovesti ga za pregovarački stol.

Sva skloništa će, kada budu pronađena, biti eliminirana direktnom akcijom. Oštro ćemo se odnositi prema bilo kojem nastojanju bilo koje militantne grupe da destabilizira Afganistan, I takvi elementi će biti zabranjeni I progonjeni, rekao je Nawaz Sharif, pakistanski premijer.

U julu je Pakistan bio domaćin prvom zvaničnom krugu pregovora između afganistanske vlade I Talibana, uz podršku Sjedinjenih država I Kine. Ali dan prije drugog kruga pregovora, u javnost je izašla vijesta da je talibanski lider Mullah Omar bio mrtav već dvije godine. Afganistan je optužio Pakistan da je skrivao njegovu smrt I utjecao na izbor novog lidera. Stoga su dodatni mirovni pregovori bili otkazani. Istovremeno je Taliban u svojoj ofanzivi zauzeo veliki afganistanski grad Kunduz. I ponovo su procurile sumnje da je Pakistan na neki način pružio pomoć militantima.

Odnosi su izgledali mračni sve do decembra, kada je predsjednik Ghani posjetio Islamabad gdje je dočekan raskošnim prijemom kojeg Pakistan obično organizira samo za najbliže prijatelje. Premijer, svi članovi kabineta, I najviši vojni lideri su čekali na aerodromu, gdje je on također dočekan uz vojne počasti. Optimizam je porastao sa planovima za još jedan krug mirovnih razgovora.

2015 godine Afganistan je bio primoran da se bori za svoj opstanak. Nadam se da će sa ovim susretom 2016 godina biti godina kada ćemo svi krenuti stazom istinske stabilnosti I prosperiteta uz suradnju I koordinaciju sa našim bližim I daljim susjedima, rekao je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani.

Usprkos razgovorima koji su pružali nadu, afganistanski Taliban je nastavio intenzivnu ofanzivu, I napade koji prijete legitimitetu vlade u Kabulu. Sljedeće godine, odnosi između dva susjeda će ponovo zavisiti velikim dijelom od toga da li će Pakistan biti sposoban da primora afganistanski Taliban da pregovara o miru, ili će poduzeti odlučnu akciju protiv te grupe.

XS
SM
MD
LG