Linkovi

Paket pomoći za spas Grčke možda već sutra


Europska komisija objavila je da dogovor o paketu ekonomske pomoći za Grčku, vrijedan 160 milijardi dolara, može biti finaliziran sutra

Europska komisija objavila je da dogovor o paketu ekonomske pomoći za Grčku može biti finaliziran sutra. Glasnogovornik Komisije izjavio je da je “kraj na vidiku”. Prethodno je grčki premijer George Papandreou izjavio je u parlamentu da je opstanak njegove zemlje došao u pitanje. U suradnji s Međunarodnim monetarnim fondom i Europskom unijom grčki čelik pokušava osigurati paket ekonomske pomoći vrijedan 160 milijardi dolara no tome se energično protive grčki sindikati.

Sporazum o paketu pomoći, između ostaloga, nalaže povećanje poreza i zamrzavanje plaća vladinih namještenika. Policija je uporabila suzavac kako bi rastjerala stotine prosvjednika koji su se kasno sinoć okupili pred zgradom ministarstva financija. Dodatni prosvjedi planirani su na Međunarodni praznik rada 1. svibnja, a sindikati su pozvali na generalni štrajk u srijedu 5. svibnja.

U međuvremenu, stopa nezaposlenosti u Španjolskoj prešla je 20 posto pojačavajući bojazan da će se još jedna europska ekonomija naći na rubu dužničke krize. Španjolska ekonomija u recesiji je od kada je globalna kreditna kriza dovela do kolapsa španjolske građevinske industrije.

U Sjedinjenim Državama, u prvom ovogodišnjem kvartalu bilježi se ekonomski rast po godišnjoj stopi od 3.2 posto, najviše zbog povećane potrošnje. Ovo je treći kvartal za redom u kojem se bilježi ekonomski rast. Ekonomisti, ipak, upozoravaju da brzina gospodarskog rasta nije ni približno dovoljna za potpuni oporavak od recesije. Potrošnja građana porasla je na 3.6 posto u odnosu na 1.6 u prethodna tri mjeseca.

XS
SM
MD
LG