Linkovi

Spuštanjem staklene kugle s nebodera na Times Squareu, Amerika ušla u 2011.


Spuštanjem staklene kugle s nebodera na Times Squareu, Amerika ušla u 2011.
Spuštanjem staklene kugle s nebodera na Times Squareu, Amerika ušla u 2011.

Sjedinjene su Države u Novoj godini tek nešto više od pola sata. Najveći javni doček je tradicionalno u New York Cityju, gdje se na Times Squareu okupilo više od milijun ljudi. Točno u ponoć, s jednog od okolnih nebodera spuštena je staklena kugla teška 5 tisuća i 400 kilograma.

Inače, u novu 2011. godinu prvo je ušlo pacifičko otočje Kiribati, nakon njega Australija i Novi Zeland te niz zemalja na Dalekom istoku.

Kako javlja Lada Stipić Niseteo, na madridskom trgu Puerta del Sol masovno je obavljen tradicionalan ritual, znan kao 'las uvas' - ili grožđe - zoblje se 10 zrna grožđa na svaki udarac sata, za sretniju novu.

Na dva kilometra dugom potezu do Brandenburških vrata, dobro umotani Berlinci i gosti uživali su u jednom od najvećih europskih uličnih partyja. Londonci su pokušali vatrometom dostići Sidney, i ove godine bezuspješno, što nije smetalo tisućama ljudi u općoj veselici. Francuzi su izašli na Elizejska polja i tamo otvarali butelje šampanjca, plesali i pjevali kao što je već tradicija. Posla imaju vatrigasci i policija u Strasbourgu gdje je tradicija, ne baš dobrodošla, paljenje automobila, strada ih stotinjak.

Oko 25 tisuća Amsterdamaca našlo se na koncertu na Museumplain a cijela je Nizozemska odjekivala od petardi i raketa, kao vjerojanto najbučnija europska zemlja na prijelazu godina, makar što se količine pirotehnike tiče.

Ovdje u Bruxellesu također je bilo dosta vatrometa no radi magle i niske naoblake od njega se uglavnom dobio samo zvuk. U svim većim gradova pojačane su mjere sigurnosti.

Prijelaz u novu 2011. godinu pamtiti će Estonci jer su postali 17-m članicom eurozone, prvu novčanicu od 20 eura izvukao je iz bankomata estonski premijer. Zadnji dan godine prikriveni inspektori usrdno su kontrolirali da nema namještanja cijena. Estonija je ovim u dva desetljeća zaokružila integraciju od bivše sovjetske republike u Europu. Evo i podatka: prosječna je estonska plaća 760 eura ili nešto niža od hrvatske. Estonski glavni grad Talin je, uz finski Turku, u 2011. godini i kulturna prijestolnica Europe. Na drugim stranama nije bilo tako šampanjski veselo, OESS je objavio izgon svog ureda iz Minska a nakon bjeloruskih izbora.

XS
SM
MD
LG