Linkovi

Bicikl taksijem u obilazak New Yorka


Voziti bicikl taksi je za ovog mladića i uživanje i održavanje kondicije
Voziti bicikl taksi je za ovog mladića i uživanje i održavanje kondicije

Već više od 6 godina, Frankie u svom biciklu na tri točka vozi ljude po njujorškom centralnom parku. Njegov bicikl taksi se zove padicab, odnosno taksi na pedale. A sve je počelo sa jednim prijateljem koji je imao dosta slobodnog vremena.

Postoji na stotine načina da vidite new York. To je grad koji nikada ne spava, a više od 8 miliona njegovih stanovnika zarađuje za život na gotovo isto toliko načina. Ali jedan čovjek, koji vozi bicikl taksi, kaže da je prolaziti kroz njujorški saobraćaj na tri točka za njega jedini način života.

Pripremite se, biće to vožnja kao u zabavnom parku, kaže Frankie Legaretta, kome je ovo radno mjesto. Da vam pokažem svoj ured, kaže on u šali. Već više od 6 godina, Frankie u svom biciklu na tri točka vozi ljude po njujorškom centralnom parku. Njegov bicikl taksi se zove padicab, odnosno taksi na pedale. A sve je počelo sa jednim prijateljem koji je imao dosta slobodnog vremena.

Pitao sam ga šta radi i rekao je da vozi bicikl taksi. Ja nisam ni znao šta je to i on me jednog dana ovdje doveo. Bilo mi je dosta rada u uredu i počeo sam ovo raditi, priča Frankie.

I od tada je postao stručni vodič.

Bicikli taksiji postaju sve popularniji način prevoza.
Bicikli taksiji postaju sve popularniji način prevoza.

Kada sam počeo raditi ovaj posao, shvatio sam da je to izvrstan način da se zaradi za život. Sretao sam različite ljude iz cijelog svijeta. I to mi je pomoglo da mentalno i fizički odrastem, kaže on.

I doista. On do posla i nazad na biciklu svaki dan pređe 32 kilometra. On kaže da je smršao 16 kilograma zahvaljujući vožnji bicikla do i sa posla, kao i tokom prevoženja mušterija. Ali fizička kondicija je samo pola putovanja.

Ovo je užitak u mom životu kada je u pitanju zarađivanje za život. Mrzio bih da radim u uredu sa hlađenjem, ovdje imam besplatno hlađenje, kaže Frankie.

On dodaje da ga vožnja po Manhattnu nikada ne umara. Ali se ipak raduje pauzi.

Kod kuće vrijeme provodim sa obitelji, sa djecom. Sve dok možemo plaćati račune i dok imamo financijsku stabilnost, možemo biti sretni. I sve se zapravo svodi na sreću.

I Frankie je, kako se čini, upravo to-sretan. On kaže da, sve dok ga fizička kondicija služi, rado će i decenijama koje dolaze pokazivati svoj grad posjetiteljima, vozeći ih u svom bicikl taksiju.

XS
SM
MD
LG