Linkovi

Pad vrijednosti dionica i u Americi i u Europi


Pad vrijednosti dionica i u Americi i u Europi

Zabrinutost su pojačali najnoviji podaci o nezaposlenosti u SAD. Prošli je tjedan, državnu pomoć za nezaposlene zatražilo oko 400 tisuća Amerikanaca koji su netom ostali bez posla – tek nešto manje od prethodnog, isto tako lošeg tjedna.

Dionice su danas gubile vrijednost i u Americi i u Europi – kako jača zabrinutost zbog mogućnosti da je na pomolu nova ekonomska kriza globalnih razmjera.

Na američkim je burzama zabilježen pad od nekih dva posto – čime su gotovo izbrisani dobici akumulirani tijekom cijele ove godine. Gubitak na Wall Streetu, tijekom podnevnog poslovanja, uslijedio je nakon što su burze u Europi zabilježile pad vrijednosti dionica od četiri posto.

Rasprodaja dionica posljedica je zabrinutosti stanjem najvećih ekonomija – američke, europske i japanske.

U međuvremenu, zabrinutost su pojačali i najnoviji podaci o nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama. Prošli je tjedan, državnu pomoć za nezaposlene zatražilo oko 400 tisuća Amerikanaca koji su netom ostali bez posla – tek nešto manje od prethodnog, isto tako lošeg tjedna.

Veće zapošljavanje moglo bi nastupiti jedino kada se ovaj broj ustali na 375 tisuća novih prijava za nezaposlenost tjedno – jer jedino tada američke firme počinju s značajnijim naporima na području zapošljavanja, tvrde analitičari.

XS
SM
MD
LG