Linkovi

Pad vrijednosti bankarskog sektora na berzama u Evropi


Evropski bankarski sektor trpi gubitke na berzama, dan poslije odluke švajcarske grupe UBS da kupi drugu po veličini banku u zemlji, Credit Suiss koja je u teškoćama.

Operacija spašavanja nije izgleda ohrabrila investitore o stabilnosti bankarskog sistema uprkos ohrabrujućim izjavama evropskih zvaničnika.

Oko 9.15 po srednjoevropskom vremenu, indikator evropskog sektora za banke (Stoks Europe 600/Banks) pao je za 5,92 procenta.

U Parizu banka BNP Paribas je izgubila više od osam odsto vrijednosti, a Societe Generale više od sedam odsto.

U Frakfrutu vrednost akcija Deutsche Bank pale su za više od šest odsto, a Commerzbank gotovo pet odsto.

U Londonu je banka Standarc Chartered izgubila više od šest odsto vrednosti, NatWest više od četiri odsto i HSBC tri odsto, prenosi Beta pozivajući se na AFP.

Predsjednik Švajcarske Konfederacije Alain Berset saopštio je u nedjelju uveče da je poslije intenzivnih pregovora, dogovoreno da prva švajcarska bankarska grupa UBS kupi svog rivala u teškoćama Credit Suisse, ocenjujući da je to najbolji način da se "obnovi povjerenje".

To rješenje "nije odlučujuće samo za Švajcarsku (...) već i za stabilnost cijelog finansijskog sistema" širom svijeta, rekao je sinoć Berset novinarima u prisustvu predsjednika obje banke.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG