Linkovi

Ovogodišnji zimski suncostaj koincidirat će s potpunom pomrčinom Mjeseca


Ovogodišnji zimski suncostaj koincidirat će s potpunom pomrčinom Mjeseca
Ovogodišnji zimski suncostaj koincidirat će s potpunom pomrčinom Mjeseca

Znanstvenici koji su pregledali zapise iz niza stoljeća našli su zabilježen samo jedan slučaj takve koincidencije u modernoj povijesti, 1638. godine

Sutra, najduža noć u godini u sjevernoj hemisferi bit će još tamnija nego što je uobičajeno, jer će, po prvi put nakon 372 godine, u isto vrijeme sa zimskim suncostajem doći i do potpune pomrčine Mjeseca. Tijekom potpunog pomračenja Mjeseca, puni Mjesec prolazi kroz Zemljinu sjenu, te, lišen Sunčeva svjetla koje se normalno od njega reflektira, postaje taman – često bakrene ili tamnocrvene boje – sve dok ne izađe iz Zemljine sjene.

Sjeverna i Središnja Amerika imat će najbolji pogled na pomrčinu, a američka Nacionalna agencija za istraživanje svemira, NASA, pripremila je na Internetu zemljovid koji pokazuje u kojoj je mjeri pomrčina vidljiva u raznim dijelovima svijeta. Za razliku od pomrčina Sunca, gledanje pomrčine Mjeseca nije opasno za oči.

Pomrčine Mjeseca nisu rijetke; posljednja se dogodila prije tri godine, a u 2011. bit će još dvije. Rijetkost ovotjednog poretka Sunca, Mjeseca i Zemlje na istom pravcu je činjenica da koincidira sa zimskim solsticijem. Znanstvenici koji su pregledali zapise iz niza stoljeća našli su zabilježen samo jedan slučaj takve koincidencije u modernoj povijesti, 1638. godine.

XS
SM
MD
LG