Linkovi

Ovo ljeto tri posto manje turista iz Sjeverne Amerike u Europi


Ovo ljeto tri posto manje turista iz Sjeverne Amerike u Europi
Ovo ljeto tri posto manje turista iz Sjeverne Amerike u Europi

U Hrvatskoj u prva tri mjeseca ove godine turisti sa sjevernoameričkog kontinenta ostvarili 6,5 posto noćenja više - kaže Nevenka Komarica, direktorica Hrvatske turističke zajednice za Sjedinjene Države i Kanadu

Turistička sezona samo što nije počela. Kako nam kaže Nevenka Komarica, direktorica Hrvatske turističke zajednice za Sjedinjene Države i Kanadu, ove se godine sa sjeverno-američkog tržišta prema Europi očekuje pad dolazaka za tri posto.

Unatoč predviđenom padu dolaska gostiju iz Sjeverne Amerike u Europu situacija, što se Hrvatske tiče, ne mora biti nužno loša. Ocjena je to koju smo čuli u razgovoru s Nevenkom Komaricom iz ureda Hrvatske turističke zajednice za Sjedinjene Države i Kanadu koja se osvrnula na podatke o prva četiri mjeseca ove godine.

Nevenka Komarica
Nevenka Komarica

Nevenka Komarica: Prema statističkim informacijama za prva četiri mjeseca dolazak turista u Hrvatsku je smanjen. Sa sjevernoameričkog tržišta zabilježen je pak rast dolazaka od 7,8 posto, a 6,5 posto u noćenjima. To nas jako ohrabruje.

Takvom raspoloženju pridonose i brojne ovogodišnje aktivnosti Hrvatske turističke zajednice u Americi. Održani su takozvani roadshows diljem najpoznatijih američkih gradova iz kojih najviše turista putuje prema Europi - Los Angeles, New York, Atlanta, Miami, Phoenix, Arizona. Hrvatska je sudjelovala s Mađarskom i Slovenijom u promotivnoj akciji "Central-European trio". Održani su i turistički sajmovi, workshop "Business to Business" za agente, te predstavljanje hrvatskih regija, Dubrovnika, Kvarnera i Pule koji su se pokazali vrlo uspješnim.

Nevenka Komarica: "Tijekom naših prezentacija za turističke djelatnike i novinare najviše zanimanja pokazalo se za Hrvtasku. Stoga se nadam da, unatoč globalnoj situaciji, recesiji u Americi koja još traje, neće doći do velikog pobačaja u broju američkih turista.

Prošle godine zabilježeno je 167 tisuća dolazaka iz Sjeverne Amerike, a u prva četiri mjeseca ove godine oko 19 tisuća. Takvi podaci, kaže nam Nevenka Komarica, dobar su rezultat kad se uzme u obzir globalna ekonomska kriza te činjenica za između sjeverno-američkog kontinenta i Hrvatske nema izravnih avio-linija.

"Na žalost, nemamo cartere iz Sjeverne Amerike i nije ih bilo osim iz Kanade prije par godina koje je vodio Skylink iz Toronta. Bilo je pokušaja uspostavljanja direktnih letova no, međutim, to do sada nije realizirano. Nakon sastanka s marektinškom firmom "Timm" za organizaciju cater letova "Voyagees International" postoji šansa da se uspostavi linija New York-Zagreb-Dubrovnik dva puta tjedno jer bi avio-kompanija letjela za Tel Aviv te bi na taj način New York bio povezan dva puta s hrvatskim odredištima.", kaže nam Nevenka Komarica iz Hrvatske turističke zajednice SAD-a i Kanade.

XS
SM
MD
LG