Linkovi

Šta nas čeka u budućnosti?


Šta nas čeka u budućnosti?
Šta nas čeka u budućnosti?

Godina 2010. bila je godina ekstremnih vremenskih prilika, ekonomske krize i prijelomnih dostignuća u medicinskoj tehnologiji. Šta svi ti događaji znače za budućnost? Organizacija World Future Society u svojoj godišnjoj prognozi daje uvid u ono što bi se moglo dogoditi i upozorenja o potencijalnim globalnim problemima.

Tim Mack direktor je World Future Society, organizacije koja objavljuje godišnje prognoze o tome kako će ekonomija, tehnologija i društvo oblikovati svijet. On kaže da je svijetla tačka u najnovijoj prognozi – medicina:

- Bio sam iznenađen ogromnim napretkom na polju medicinske tehnologije.

Gospodin Mack kaže da polja nanotehnologije, biotehnologije i informacijske tehnologije djeluju zajedno i otvaraju nove načine za pomaganje pacijentima:

- Nove načine za dopremu lijeka tačno do mjesta djelovanja, nove načine za dijagnosticiranje unutar tijela bez invazivne hirurgije.

Napredak na polju umjetne inteligencije, kaže on, mogao bi dovesti do budućnosti u kojoj će se za onemoćale pacijente brinuti robotske njegovateljice, aktivirane glasom. Što se tiče okoliša, Mack predviđa da će problemi izazvani klimatskim promjenama i dalje rasti sve dok ne budu poduzeti globalni napori za preokretanje tog trenda:

- U nekim oblastima, uopšte ne shvatamo posljedice klimatskih promjena. Recimo, u okeanima: ne govorim o okeanskim strujama nego o načinima na koje bi promjene temperatura okeana mogle pogoditi širok spektar bioloških i ekoloških struktura.

Velik problem je, kaže Mack, i doprinos Kine svjetskim ekološkim problemima.

- Njihova nedovoljna predanost zaštiti okoliša, nastavak upotrebe uglja u proizvodnji struje i drugim energetskim sistemima izaziva zagađenje koje se širi globalno.

S pozitivne strane, međutim, Mack ističe novu generaciju Kineza koji pokušavaju promijeniti ekološku politiku svoje zemlje.

Po pitanju ekonomije, Mack kaže da, premda je ekonomska kriza u Sjedinjenim Državama dovela do promjene u načinu na koji se obavljaju poslovi, budućnost je i dalje nesigurna.

- Ne znamo kad i da li će recesija doći do jasnog kraja, što ćemo utvrditi naknadno, jer se dogodilo toliko mnogo - nazovimo ih - 'adaptacija' u ekonomskom sistemu.

Kompanije, recimo, ukidaju tradicionalne mirovinske i zdravstvene beneficije uposlenicima, a Mack kaže da nije jasno hoće li te beneficije ikada biti vraćene.

XS
SM
MD
LG