Linkovi

Administracija predsjednika Obame proširuje najveći pomorski rezervat na svijetu


Predsjednik Barack Obama je objavio da ima plan da Sjedinjene Države stvore na svijetu najveći pomorski rezervat za zaštitu života biljaka i životinja pod morem. Bijela Kuća je saopćila da jeplan da se masivno proširi dio Pacifika gdje će naftno bušenje, ribarenje i sve druge komercijalne aktivnosti , biti zabranjene.

Radi se o području izmedju savezne države Hawaii i američke teritorije Samoa. Zvaničnici u Washingtonu kažu da tačne granice rezervata još nisu odredjene, ali dodaju da je predsjednik Obama rekao da bi se područje moglo proširiti s postojećih 225 hiljada kvadratnih kilometara - na više od dva miliona.

Gospodin Obama će detalje plana iznijeti putem video poruke , onima koji prisustvuju konferenciji NAŠ OCEAN, koju sponzorira State Department, a koja je počela u Washingtonu. Jedan od ključnih govornika na konferenciji je slavni glumac Leonardo DiCaprio, inače aktivista za očuvanje oceana.

Inače, zaštićeno područje Pacifika prvo je proglašeno rezervatom od strane Obaminog prethodnika, predsjednika George W Busha.
XS
SM
MD
LG