Linkovi

Otvoren granični prijelaz i most Svilaj, koji povezuje BiH i Hrvatsku


Bosnia and Herzegovina -- Bridge on Svilaj river, April 15, 2020.
Bosnia and Herzegovina -- Bridge on Svilaj river, April 15, 2020.

Granični prijelaz i most Svilaj, kojim je povezan autoput na Koridoru 5c s bosanskohercegovačke i hrvatske strane rijeke Save, svečano je otvoren u četvrtak (30. septembra).

Svečanom otvaranju je, osim delegacija Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH), prisustvovala i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Granični prijelaz Svilaj između BiH i Hrvatske, koji se nalazi kod Odžaka na sjeveru BiH, već je dobio odobrenje za upotrebu. Prijelaz će biti u funkciji za međunarodni promet putnika danas od 16 sati, saopšteno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Most Svilaj sastavni je dio međunarodnog pan-evropskog putnog koridora 5c, od Budimpešte, preko Osijeka i Sarajeva, do Ploča. Kamen temeljac za izgradnju prekograničnog mosta postavljen je u martu 2017. godine.

Koridor 5c dio je evropske mreže autoputeva s oznakom E-73, koja sjever Evrope povezuje s Jadranom i predstavlja okosnicu prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini i istočnom dijelu Hrvatske. Most preko rijeke Save ujedno je i kontaktna tačka mreže autoputeva Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

XS
SM
MD
LG