Linkovi

Top priča BiH

Otvoren 27. Sarajevo Film Festival

Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala, 13. augusta 2021

Svjetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma, "Deset u pola" Danisa Tanovića i omnibusom "Pisma s krajeva svijeta" sarajevske klase Bele Tarra, u Narodnom pozorišta Sarajevo je otvoreno 27. izdanje najveće regionalne filmske smotre Sarajevo Film Festival (SFF).

Osim na trgu ispred Narodnog pozorišta Sarajevo, filmska atmosfera osjetna je i u drugim dijelovima glavnoga grada BiH, koji su također ukrašeni crvenim zastavicama i drugim festivalskim obilježjima. Sarajevo Film Festival ove godine je posebno značajan jer dolazi nakon godine pandemije.

Ovogodišnji festival je otvorio mladi glumac Dino Bajrović, a počeo je zvaničnim projekcijama na kojima će prisustvovati gosti i publika. Jedan dio će biti u online formatu, s obzirom na to da su organizatori smatrali da je zbog pandemije koronavirusa rizično imati više od 1.500 gostiju.

"Iznenadili smo se kvalitetom i kvantitetom ovogodišnjih filmova. Za sve nas, ovo je jedan veliki izazov I sigurno smo da ćemo imati festival kakav smo i željeli. Publika zaslužuje kinodvorane, ali i goste iz cijeloga svijeta", rekao je Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala.

Zvijezde večeri na crvenom tepihu su bili glumci i režiser filma "Deset u pola" Danis Tanović, koji je izjavio da je film malo ljubavno pismo njegovom gradu.

Danis Tanović
Danis Tanović

"Svi smo radili dan i noć da se desi film. da se ovo desi. Nismo ga htjeli posebno najavljivati jer do prije nekoliko dana nismo znali da li će biti prikazan", rekao je Tanović.

Jedan od glavnih protagonista filma Branko Đurić je kazao kako je uvijek uzbuđen kada za vrijeme festivala dođe u Sarajevo.

"Beskrajno sam ponosan da svojoj porodici i prijateljima mogu pokazati svoj grad u svom punom svjetlu", izjavio je glumac.

Na ceremoniji otvaranja je dodijeljeno Počasno Srce Sarajeva njemačkom režiseru Wimu Wendersu, jednoj od centralnoj ličnosti svjetske kinematografije.

Za nagrade "Srce Sarajeva" u Takmičarskim programima 27. SFF-a ukupno se takmiči 47 filmova. U četiri takmičarske selekcije - igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan europsku, 24 filma regionalnu i jednu bh. Premijeru.

Počasno srce Sarajeva bit će dodijeljeno i Michelu Francu, slavnom meksičkom režiseru koji će na festivalu predstaviti svoj najnoviji film "Novi poredak". On je "Srce Sarajeva" dobio 2020. godine, ali ga nije mogao preuzeti zbog pandemije.

Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala, 13. augusta 2021
Svečano otvaranje Sarajevo Film Festivala, 13. augusta 2021

Festival će trajati do 20. augusta, a bit će prikazano više od 250 filmova iz blizu 60 zemalja. Završit će svjetskom premijerom filma "Toma" režisera Dragana Bjelogrlića, a u okviru programa Open Air.

Za SFF je akreditirano više od 900 gostiju, uključujući predstavnike filmske industrije iz zemlje, regiona, Europe i svijeta.

See all News Updates of the Day

Power: Političari trebaju rješavati, a ne uzrokovati probleme

Power: Političari trebaju rješavati, a ne uzrokovati probleme
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Power: Veoma opasno potpaljivanje vatre podjela u BiH

Power: Iskustvo iz BiH je usmjerilo moju karijeru
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

Potpaljivanje vatre podjela veoma je opasno u Bosni i Hercegovini i svi trebaju shvatiti da to neće otvoriti ekonomske prilike, koje građani ove zemlje očekuju rekla je 20. januara u Sarajevu administratorica Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantha Power.

Power je novinarima kazala da se BiH trenutno nalazi u političkom ćorsokaku, te je ocijenila da prijetnje povlačenjem iz insitucija BiH predstavljuju i "prijetnju stabilnosti koja je postignuta potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine".

"Te najave nemaju nikakvog ekonomskog, niti funkcionalnog smisla", kazala je Power odgovarajući na upit novinara o čemu će razgovarati sa bh. dužnosnicima, te šta će poručiti Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Predstavnici iz bh. entiteta Republika Srpska od jula prošle godine ne učestvuju u radu državnih institucija, nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko nametnuo izmjene zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Power je ocijenila da je BiH na vrlo ozbiljnoj raskrsnici, te da je u četvrtak na sastanku sa tri bivša ratna logoraša iz BiH zaključila "bh. građani nikada ne smiju ići unazad.

"Politika je naporna i teška, ali rat je strašan", navela je Power.

Na pitanje da li su nedavne američke sankcije dovoljne, navela je da su SAD pokazale da neće oklijevati da djeluju protiv onih koji su korumpirani i koji dovode do podjela i destabilizacije.

"Koletkivna odgovornost međunarodne zajednice je da da podrži mir i jedinstvo. Jačanje sila podjela nije u interesu nijednog pojedinca i nijedne zemlje", navela je.

Power je poručila da SAD žele razgovarati o tome šta mogu uraditi da podrže težnje svih građana BiH.

"To bi trebao biti i fokus državnih insititucija. Kako razvijati ekonomiju i otvarati nova radna mjesta", kazala je, dodavši da su BiH "očajnički potrebne reforme".

Prenijela je i poruku američkog predsjednika Josepha Bidena da su SAD uz građane BiH, kao što su bile i tokom ratnih devedesetih godina prošlog stoljeća.

Power u zvaničnoj posjeti BiH boravi od 19. do 21. januara.

Posjeta Samanthe Power Bosni i Hercegovini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

Tokom posjete, sastat će se sa bh. zvaničnicima, predstavnicima nevladinih organizacija, liderima u malom biznisu, te preživjelim žrtvama rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Power je radila kao novinarka, aktivistkinja i diplomatkinja.

Njena knjiga "Problem iz pakla: Amerika i doba genocida" dobila je Pulitzerovu nagradu, najprestižnije priznanje za novinarstvo u SAD-u, inspirirana je i događajima u BiH.

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu

Banja Luka: Kriptovalute u zamahu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja

Izgradnja termolektrane u Ugljevik pod znakom pitanja
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Organski uzgoj u Srebrenici

Organski uzgoj u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Učitajte još

XS
SM
MD
LG