Linkovi

Otrovana supruga ukrajinskog obavještajca, Kijev sumnja na pokušaj ubistva


 Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov (Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP)
Šef ukrajinske vojne obavještajne službe Kirilo Budanov (Foto: YURIY DYACHYSHYN / AFP)

Supruga šefa ukrajinske obavještajne službe hospitalizovana je zbog trovanja teškim metalima, saopštio je u utorak portparol te agencije.

Marijana Budanova je supruga Kirila Budanova, šefa vojne obavještajne službe (GUR). Informaciju o trovanju je za agenciju AP potvrdio portparol službe Andri Jusov.

Jusov nije iznio detalje o navodnom trovanju, niti je naveo ko bi mogao da bude odgovoran.

Ukrajinski vebsajt Babel prenio je u utorak da je Kijev otvorio istragu o, kako se navodi" pokušaju ubistva.

Anonimni izvor potvrdio je za agenciju AFP da je taj izvještaj tačan i da je Budanova otrovana i u bolnici. Međutim, takođe nije iznio više detalja o tom slučaju.

Jusov je ranije ove godine rekao ukrajinskim medijima da je Kirilo Budanov preživio 10 pokušaja atentata, za koje je odgovorna ruska državna bezbjednosna služba (FSB).

Budanov je takođe lokalnim medijima rekao da supruga živi sa njim u njegovoj kancelariji, što bi moglo da sugeriše da je on bio meta trovanja.

Rusija nije komentarisala tvrdnje o trovanju, dok su ruski mediji prenijeli ukrajinske izvještaje, a neki spekulisali da bi incident mogao da bude dio unutrašnjeg obračuna u Ukrajini.

Lokalni mediji prenose, pozivajući se na izvore u GUR, da je Budanova u bolnici u Kijevu. Nije poznato o kojim teškim metalima je riječ, a mediji prenose da nisu korišteni u kući niti bili dio vojne opreme, zbog čega predstavnici ukrajinske obavještajne službe pretpostavljaju da je trovanje bilo namjerno, moguće preko hrane ili pića.

Osim Budanove, otrovano je nekoliko službenika GUR-a, prenosi lokalni dnevnik Ukrajinska pravda. Trovanje protivnika se dugo smatralo djelom ruskog arsenala.

Budanova je diplomirala psihologiju i prije rata je bila savjetnica gradonačelnika Kijieva. Za lokalne medije je u oktobru prošle godine opisala kako joj je veče uoči početka ruske invazije u februaru, suprug rekao da ofanziva počinje ujutro.

"Otišli smo tamo gdje radi i od tada se nismo vraćali kući".

XS
SM
MD
LG