Linkovi

Otpušteni stručnjak za vakcine i lijekove podnio žalbu protiv Trumpove administracije


Žalba koju su Kancelariji specijalnog tužioca predali advokati Ricka Brighta (Reuters videograb)
Žalba koju su Kancelariji specijalnog tužioca predali advokati Ricka Brighta (Reuters videograb)

Otpušteni direktor Agencije za razvoj lijekova protiv pandemije COVID-19 Rick Bright podnio je žalbu u svojstvu uzbunjivača, optužujući administraciju predsjednika Donalda Trumpa da je razriješen zbog iskazivanja zabrinutosti u vezi sa koronavirusom.

Agencija Reuters objavila je da je Bright u žalbi koju je podnio u utorak, ukazao je da su njegova upozorenja u vezi sa koronavirusom, koja je uputio u januaru - naišla na neodobravanje Alexa Azara, sekretara za zdravlje i drugih visokopozicioniranih zvaničnika.

„Doktor Bright je reagovao pravovremeno u namjeri da se odgovori na pandemiju, ali je naišao na otpor vodstva sekretarijata, uključujući sekretara Azara, koji je, čini se, imao namjeru da ublaži tu katastrofalnu prijetnju“, navodi se u žalbi koju su advokati Ricka Brighta podnijeli Kancelariji specijalnog tužioca.

U žalbi koju su podnijeli njegovi advokati traže se potpuna istraga i njegov povratak na staro radno mjesto, navodi Reuters.

Rick Bright
Rick Bright

Ukazano je da su tenzije sa rukovodstvom Sekretarijata za zdravlje otpočele prije globalne pandemije koronavirusa. Navedeno je da je Bright 2017. protestovao zbog nepotizma i sklapanja ugovora sa kompanijama koje su politički povezane sa administracijom.

Takođe, njegovi pravni zastupnici tvrde da Brightovo razrješenje sa funkcije direktora Uprave za napredna biomedicinska istraživanja i razvoj Sekretarijata za zdravlje - predstavlja kršenje saveznog Zakona koji štiti uzbunjivače.

Razočaranje Sekretarijata za zdravstvo

Portparolka Sekretarijata za zdravlje Caitlin Oakley izjavila je da je Bright prebačen na radno mjesto, na kojem mu je povjerena milijarda dolara za sprovođenje istraživanja.

“Duboko smo razočarani zbog toga što se nije pojavio na poslu koji radi za građane Sjedinjenih Država u ovom važnom trenutku”, saopštila je ona.

Prošlog mjeseca Sekretarijat za zdravlje objavio je da je Bright premješten na radno mjesto u okviru javno-privatnog partnerstva pri Nacionalnim institutima za zdravlje.

Rick Bright stručnjak za vakcine i lijekove koji je na dužnost stupio 2016., prije inauguracije predsjednika Donalda Trumpa, u Predstavničkom domu će dati iskaz 14.maja, objavila je njegova portparolka.

Predsjedavajuća tog tijela Nancy Pelosi Brightove objave označila je kao, kako se izrazila, veoma štetne.

“Sve ovo ukazuje na etička pitanja”, rekla je Pelosi televiziji NBC. “Ovo nije prilika za poslovanje na tržištu – već moralni imperativ za javno zdravlje u našoj zemlji. Posljednje što nam je trebalo su politička uplitanja u nauku.”

U svojoj prošlomjesečnoj izjavi Bright je rekao da je djelimično nazadovao u službi i da je prebačen na drugo radno mjesto, jer se suprotstavio promociji hidrohlorokina i hlorokina u lijekove za COVID-19 – bolest respiratornih organa uzrokovanih koronavirusom.

Bright je tada ukazao da je američka vlada promovisala lijekove kao rješenje – uprkos tome nedostatku jasnih naučnih potvrda.

S druge strane, predsjednik Trump je u nekoliko navrata u javnosti govorio o učinku tih medikamenata za liječenje malarije – u liječenju koronavirusa, iako mali broj studija nagovještava takvu mogućnost.

Kancelarija specijalnog tužioca, nezavisna američka vladina agencija, istražuje i može da procesuira slučajeve zloupotreba saveznih službenika.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG