Linkovi

Otpušten potpukovnik Vindman, svjedok u istrazi protiv Trumpa


Aleksandar Vindman svjedočio je pred Odborom za obavještajna pitanja u Predstavnčkom domu 19. novembra 2019.
Aleksandar Vindman svjedočio je pred Odborom za obavještajna pitanja u Predstavnčkom domu 19. novembra 2019.

Potpukovnik Aleksandar Vindman iz Sjaveta za nacionalnu bezbjednost, jedan od ključnih svjedoka u istrazi predsjednika Trumpa koja je vođena u Predstavničkom domu, otpušten je u petak. Vindmana je obezbjeđenje ispraitlo iz Bijele kuće a njegov advokat Dejvid Presman saopštio je da je otpušten iz odmazde zbog svog svjedočenja.

"Nema sumnje, ni za jednog Amerikanca, zašto je ovaj čovjek ostao bez posla i zašto ova zemlja sada ima jednog manje vojnika koji služi u Bijeloj kući", saopštio je Presman, i dodao da je "potpukovnik Vindman otpušten zato što je rekao istinu".

Kako prenose američki mediji, istog dana je otpušten i brat Aleksandra Vindmana koji je takođe radio u Bijeloj kući.

Vindman, koji je u julu lično slušao telefonski razgovor predsednika Trumpa sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, svjedočio je u novembru da je Trump uputio nedolični zahtjev Zelenskom. Sporni razgovor bio je u centru istrage protiv republikanskog predsjednika.

Vindman je demokratskom odboru rekao da nije mogao da "vjeruje sopstvenim ušima." Trump je tražio od Zelenskog da pokrene istrage njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena i osporene teorije da se Ukrajina, a ne Rusija, miješala u američke predsedničke izbore 2016. Ipak, u istom svjedočenju, rekao je da ga ne brine da će trpiti posljedice zato što svjedoči. "Biću u redu, zato što sam rekao istinu."

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost odbio je da komentariše otpuštanje Vindmana. Jedan izvor Reutersa naveo je da će potpukovnik biti premješten u Sekretarijat za odbranu. Njegov posao u Bijeloj kući trebalo je da istekne u julu. Sekretar za odbranu Mark Esper izjavio je u petak da Pentagon štiti sve svoje pripadnike od odmazde.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG