Linkovi

Otkriveni zvanični portreti Baracka i Michelle Obame


Portreti bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše prve dame Michelle Obame
Portreti bivšeg predsednika SAD Baraka Obame i bivše prve dame Michelle Obame

Bivši američki predsjednik Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama prisustvovali su ceremoniji otkrivanja svojih zvaničnih portreta u Nacionalnoj galeriji portreta u Washingtonu.

Umjetnički radovi predstavljeni su u atrijumu galerije, gdje se inače nalazi i kompletna kolekcija predsjedničkih portreta.

Najprije je otkriven portret bivše prve dame, koja je odabrala da njen portret uradi umjetnica iz Baltimora Amy Sherald, pobjednica Outwin Boochever takmičenja u pravljenju portreta 2016. godine. Michelle Obama bila je oduševljena njenim prikazom.

“Prepuna sam utisaka i emocija. Počastvovana sam i ponosna, ali na prvom mjestu zahvalna ljudima koji su se prije mene uključili u ovo putovanje, ljudima koji su izgradili temelje onoga na čemu trenutno stojim”, rekla je.

Portret bivšeg predsjednika Obame naslikao je Kehinde Wiley, umjetnik najpoznatiji po svojim živopisnim, velikim slikama Afroamerikanaca. Obama je rekao da je dirnut i istovremeno zahvalan na ukazanoj časti.

“Želim da se zahvalim svima koji su ovde, Michelle i ja smo veoma zahvalni porodici i prijateljima, bivšim i trenutno zaposlenim, koji su odvojili vrijeme da nas počastvuju svojim dolaskom i upiju ovu izuzetnu umjetnost koju vidimo pred nama. Zaista nam mnogo znači i nadam se da ste toga svjesni. Nedostajete nam”, rekao je Obama.

Obamini su prije donošenja konačne odluke razmatrali radove više od dvadeset umjetnika.

Portret bivšeg predsjednika SAD naći će se u holu predsjednika, dok će portret bivše dame biti smješten u drugu galeriju. Oba će biti otvorena za javnost od 13. februara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG