Linkovi

'Osveta električnog automobila,' novi dokumentarac redatelja Chrisa Painea


'Osveta električnog automobila,' novi dokumentarac redatelja Chrisa Painea
'Osveta električnog automobila,' novi dokumentarac redatelja Chrisa Painea

Nakon 'Tko je ubio električni auto?', iz 2006., Paine se vraća temi iznoseći detalje povijesnog pomaka unutar automobilske industrije u razdoblju izmedju 2007. i 2010.

U svojem dokumentarcu iz 2006., naslovljenom ‘Tko je ubio električni auto?’, redatelj Chris Paine se pozabavio rodjenjem i preranom smrću automobila na električni pogon sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Paine je sad napravio novi film – ‘Osveta električnog automobila.’ U ovom nastavku tog svojevrsnog serijala gledatelji će imati priliku iz prve ruke vidjeti trijumfalni povratak električnog automobila na ceste diljem svijeta.

Film ‘Osveta elekričnog automobila’ bavi se detaljima povijesnog pomaka unutar automobilske industrije u razdoblju izmedju 2007. i 2010. godine. Redatelj Chris Paine portretira četiri vizionara koji su svoje tvrtke usmjerili u novom pravcu, u vrijeme recesije i vladinog spašavanja auto industrije.

Direktor General Motorsa Bob Lutz potaknuo je svoju tvrtku na izgradnju električnog automobila, projekt koji je bio napušten 1990. Danas se General Motors vratio s modelom Chevy Volt: “Razgovorali smo o tome kako je tvrtka Toyota o sebi uspjela stvoriti predodžbu u javnosti kao o tehnološkom i ekološkom predvodniku, te sam pitao zašto mi ne bi izgradili barem prototip električnog automobila?”

Model Chevy Volt pojavio se na tržištu 2010. Mjesec dana kasnije proglašen je automobilom godine na medjunarodnom sajmu automobila održanom u Detroitu.

U filmu je prikazan i slučajan susret izmedju Lutza i milijardera Elona Muska, osnivača tvrtke PayPal, koji se obogatio u vrijeme internetskog buma. Izmedju ostalih svojih projekata Musk je uložio velik dio svog bogatstva i u razvoj prvog modernog sportskog automobila na električni pogon pod imenom Tesla Roadster.

Proizvodnja Tesle je otpočela 2008., a Musk joj predvidja svijetlu budućnost: “Tvrtka Tesla će na ceste izvesti tisuće ovih automobila, i nećemo stati dok svaki auto na cesti ne bude električni. Ovo je ustinu samo početak početka.” Unatoč takvim nadama, pred Teslom je težak put; firma je umalo završila u bankrotu.

Još jedan čelnik voljan preuzeti rizik je direktor firme Renault-Nissan Carlos Ghosn. On budućnost svoje firme vidi u modelu Nissan Leaf, automobilu samo na električni pogon s dometom kretanja od 160 kilometara izmedju punjenja: “Predvidjamo veliki povrat uloženih sredstava, no moramo biti strpljivi. Uspjet ćemo preobraziti našu tvrtku i promjeniti predodžbu o njoj, kao i o našoj cijeloj industriji. Dakle ulozi su ustinu ogromni.”

Osim tih divova automobilske industrije redatelj Paine nam predstavlja i svog susjeda ,Grega “Gadget” Abbota: “Otkad ga poznajem on se bavi mijenanjem pogona automobila s benzinskog na elektricni. I mnogi drugi se time bave, ne samo Gadget, no on ima velik broj poklonika.”

Analitičari auto industrije tvrde da će do 2017. broj električnih automobila u Sjedinjenim Državama doseci 360 tisuća, a globalno oko 1,3 milijuna. Redatelj Chris Paine u svojem filmu ‘Osveta električnog automobila’ sugerira da će prvi kupci električnih automobila pomoći u pisanju novog poglavlja u povijesti automobila, post-benzinske ere koja bi mogla biti dobra vijest za privredu, za kupce, a i za okoliš.

XS
SM
MD
LG