Linkovi

Osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti izručen iz Kanade u BiH


Nikola Koprivica (lijevo) po izručenju u BiH. (Foto: Tužilaštvo BiH)
Nikola Koprivica (lijevo) po izručenju u BiH. (Foto: Tužilaštvo BiH)

Nikola Koprivica, osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti u mjestu Novoseoci kod Sokoca, izručen je iz Kanade u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Državnog tužilaštva.

Kako je navedeno u saopćenju, Nikola Korpivica, koji se više godina nalazio na području Kanade, pod istragom je i tereti se da je sa drugim osumnjičenima, kao osobni i izravni izvršitelj ratnog zločina, sudjelovao u strijeljanju više od 40 žrtava bošnjačke nacionalnosti iz mjesta Novoseoci kod Sokoca, koji su ubijeni u jesen 1992. godine, na lokaciji Ivan Polje.

Nakon slijetanja u BiH, osumnjičeni Koprivica Nikola, rođen 1954. godine u općini Sokolac, će biti doveden postupajućem tužiocu, navedeno je, kao i da će se o daljim koracima odlučiti nakon ispitivanja.

Lociranje, identificiranje i izručenje državljanina BiH, izvršeno je, kako je saopćeno, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Kanade.

Za zločine u Novoseocima, u toku je sudski postupak, protiv Dragomira Obradovića, bivšeg komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Sokolac, Momčila Pajića, bivšeg komandira čete Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske republike Sprske (VRS) i Alekse Gordića, njegovog zamjenika, Miladina Gaševića, bivšeg zamjenika komandira Izviđačke čete, te Momira i Branislava Kezunovića, Željka Gaševića i Jadranka Šuke, nekadašnjih pripadnika te jedinice.

Prema optužnici, pripadnici Vojne policije i Izviđačke čete su ušli u Novoseoce u noći sa 21. na 22. septembar 1992. godine. Kako se navodi, 44 muškarca su prevezena do smetljišta na Ivan polju, gdje su ubijeni, a žene, djeca i stariji odvezeni su prema Sarajevu. Navodi se i da je u selu ubijena jedna žena.

XS
SM
MD
LG