Linkovi

Osumnjičeni za pucnjavu na Floridi u pritvoru, idenfitikovane žrtve


Bdijenje za žrtve pucnjave u srednjoj školi na Floridi
Bdijenje za žrtve pucnjave u srednjoj školi na Floridi

Nikolas Cruz, optužen za ubistvo 17 osoba u srednjoj školi na Floridi pojavio se u četvrtak pred sudom, i određeno mu je zadržavanje bez prava na kauciju.

Cruz se na kratko pojavio pred sudom, u narandžastom zatvorskom odijelu. Njegov advokat nije se žalio protiv odluke tužioca da Cruz ostane u pritvoru do narednih odluka suda.

Nikolas Cruz pred sudom
Nikolas Cruz pred sudom

Sve žrtve su do sada identifikovane: riječ je o 14 učenika i troje nastavnika. Učenici su bili starosti 14 godina, a nastavnici koji su stradali su željeli da zaštite djecu od napadača.

Predsjednik Donald Trump je rekao da će uskoro razgovarati sa nadležnima o “teškom pitanju mentalnog zdravlja” u kontekstu prevencije masovnih ubistava, i obećao da će bezbjednost škola biti “vrhunski prioritet”. Ipak, Trump nije pominjao kontrolu naoružanja.

Ranije je na Twitteru Trump napisao da je “mnogo toga ukazivalo da je ubica sa Floride mentalno poremećen, da je bio izbačen iz škole zbog lošeg ponašanja, da su komšije i njegovi drugovi iz razreda znali da ima veliki problem i da se takvi slučajevi uvijek moraju prijaviti nadležnima”.

Bdijenje za žrtve pucnjave u školi na Floridi
Bdijenje za žrtve pucnjave u školi na Floridi

U Parklandu na Floridi, ispred srednje škole u kojoj se dogodio zločin održano je bdijenje za one koji su stradali. Bdijenja su održana i u drugim gradovima širom SAD.

Lider grupe bijelih suprematista sa Floride je rekao da je Nikolas Cruz bio njihov član i da je učestvovao u paramilitarnim vježbama. Ali lokalni šerif nije mogao da potvrdi vezu Cruza sa militantnim grupama.

Kako je ranije potvrdila policija, Cruz je bio naoružan puškom AR-15 i imao je nekoliko šaržera municije, kao i da je oružje legalno kupio prije godinu dana nakon bezbjednosne provjere.

I nakon prethodnih masovnih ubistava u SAD, kongresmeni su pozivali na pooštravanje liberalnih zakona o kontroli naoružanja. Ali, Drugi amandman ustava SAD dozvoljava posjedovanje oružja.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG