Linkovi

Osumnjičeni za Kašogijevo ubistvo uhapšen u Parizu


ARHIVA - Protesti blizu saudijskog konzulata u Istanbulu zbog ubistva Džamala Kašogija (Foto:AP /Emrah Gurel)
ARHIVA - Protesti blizu saudijskog konzulata u Istanbulu zbog ubistva Džamala Kašogija (Foto:AP /Emrah Gurel)

Jedan od osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija uhapšen je u utorak na aerodromu blizu Pariza dok se spremao da se ukrca za let do Rijada, prenela je agencija Reuters pozivajući se na izvore iz policije i pravosuđa.

Prema policijskom izvoru, u Francuskoj je uhapšen Halid Aed Al-Otaibi, bivši pripadnik kraljevske garde Saudijske Arabije.

Izvor iz pravosuđa potvrdio je hapšenje i naveo da je u toku proces potvrde njegovog identiteta.

Neimenovani saudijski zvaničnik rekao je za Reuters da su izvještaji o hapšenju jednog od osumnjičenih za ubistvo Kašogija "lažni", da je riječ "o slučaju pogrešnog identiteta", te da osuđeni za to krivično djelo "trenutno služe kazne u Saudijskoj Arabiji".

"Pozdravljam hapšenje jednog od Džamalovih ubica u Francuskoj. Francuska bi trebalo da mu sudi za zločin, ili ga izruči zemlji koja može i koja je spremna da sprovede istinsku istragu i krivično ga goni, kao i osobu koja je naredila Džamalovo ubistvo", tvitovala je Kašogijeva vjerenica Hatidže Čengiz.

Vijest o hapšenju je objavljena nekoliko dana nakon što je francuski predsjednik Emanuel Makron u Saudijskoj Arabiji razgovarao sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohamedom bin Salmanom.

Kašogi, kritičar princa Mohameda, poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine. Turski zvaničnici vjeruju da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno. Kašogijevi posmrtni ostaci nisu pronađeni.

Al-Otaibi, koji je prema britanskim vlastima bio umiješan u Kašogijevo ubistvo, bio je takođe na francuskoj potjernici.

Uhapšen je po potjernici koju je Turska izdala 2019. godine, saopštio je neimenovani izvor iz policije za Reuters. Francuski tužioci će sada pokrenuti postupak za njegovo potencijalno izručenje Turskoj.

"Bio je umiješan u nezakonito ubistvo Džamala Kašogija u Istanbulu 2. oktobra 2018. godine, kao dio tima od 15 osoba koji su saudijske vlasti poslale u Tursku", navodi se u izvještaju britanske Kancelarije za implementaciju finansijskih sankcija.

Al-Otaibi, rođen 1988. godine, "bio je umiješan u zataškavanje dookaza u rezidenciji saudijskog konzula poslije ubistva", navodi se u izvještaju.

Prema američkom obavještajnom izvještaju, objavljenom u martu, princ Mohamed je odobrio operaciju da se Kašogi zarobi ili ubije. Saudijska vlada je odbacila te optužbe.

Francuska je jedan od glavnih snabdijevača oružjem Saudijske Arabije, ali je po pritiskom da preispita tu trgovinu zbog sukoba saudijske koalicije i Huti pobunjenika u Jemenu, gdje je jedna od najgorih humanitarnih kriza u svijetu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG