Linkovi

Ostavka guvernera New Yorka i budućnost pokreta #MeToo


Guverner Njujorka Endru Kuomo sprema se da se ukrca u helikopter nakon što je najavio da podnosi ostavku

Od komičara, preko glumaca i milionera do političara... moćni muškarci iz svih oblasti i profesija raskrinkani su zahvaljujući pokretu #MeToo čiji je cilj – kraj seksualnog uznemiravanja. Sada je listi dodato novo ime – guverner New Yorka Andrew Cuomo.

“Najbolja stvar koju sada mogu da uradim je da se – sklonim”, izjavio je guverner u obraćanju građanima New Yorka.

Jedanaest žena optužilo je guvernera koji je služio tri mandata za seksualno uznemiravanje na radnom mjestu - ponašanje od neželjenih zagrljaja i poljubaca, do seksualnih komentara i stvaranja prijeteće atmosfere na poslu - a pošto nije dobio podršku – podnio je ostavku. Kuomo je sam priznao da nije držao korak sa društvenim promjenama.

“Postoje generacijske i kulturne promjene i iskoraci koje nisam u potpunosti sagledao, a trebalo je.”

Ostavka guvernera Njujorka - dobar znak za budućnost pokreta #MeToo
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Kuomo je svoje postupke djelimično objasnio i time što je odrastao u porodici američkih Italijana, gdje su poljupci i zagrljaji kako je rekao - uobičajeni vid ponašanja. Neki Njujorčani imaju snažna mišljenja o tome.

„I ja sam Italijanka i činjenica da je svoje seksualno ponašanje objasnio time što je Italijan mi ostavlja gorak ukus u ustima, jer cijelu jednu nacionalnost pretvara u stereotip. Njegovo ponašanje nema nikakve veze sa tim što je Italijan, to je loše ponašanje i toksična muževnost“, kaže za Glas Amerike Njujorčanka Marta Kriteli.

Tarana Burk je osnovala pokret #MeToo. Kaže – dosta je bilo izgovora.

“Kuomo želi da priča o nekoj generacijskoj stvari. Vrijeme u kome smo živjeli – generacija koja je dozvoljavala moćnim muškarcima da nanose štetu nekažnjeno – ta era se završava.”

Tarana Burk, osnivačica pokreta #MeToo u svojoj kući u Baltimoru, 13. oktobra 2020.
Tarana Burk, osnivačica pokreta #MeToo u svojoj kući u Baltimoru, 13. oktobra 2020.

Drugi dovode u pitanje nesklad između guvernera koji je promovisao zakone koji štite žene i njegovog navodnog ponašanja.

“Oni dostignu određeni nivo u karijeri ili političkom statusu i misle da mogu da prođu sa tim ponašanjem”, kaže Njujorčanka Stefani Renc.

Herkul Murolo, njen sugađanin, je iznenađen Kuomovim ponašanjem.

“Prilično je uznemiravajuće kada shvatimo da nije mislio da ta pravila važe i za njega, imajući u vidu šta smo sve prošli i koliko je snažan ženski pokret danas.”

Džeri Kremer je već 23 godine dio njujorške političke scene. Kaže da svaki političar koji ignoriše pokret #MeToo preuzima veliki rizik.

“Pokret je tu. Ponekad je tih i ispod površine. Ali svaki političar koji misli da može da koristi staromodni jezik i manire – griješi.”

Mišel Grir iz pokreta Djevojčice za jednakost polova kaže da ljudi moraju da se nauče o pristanku i odgovornosti u međusobnim odnosima.

“Da, neko može da podnese ostavku. Međutim, znamo da su prevencija i mogućnost da na se na radnom mjestu snosi odogovornost za loše ponašanje tako važni.”

Guverner Kuomo odlazi sa položaja 24. avgusta. Ali pristalice pokreta #MeToo žele da se postaraju da to ne bude kraj priče za one koji zloupotrebljavaju pozicije moći I uticaja.​

XS
SM
MD
LG