Linkovi

Chad Wolf se povlači sa mjesta vršioca dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost


Chad Wolf

Chad Wolf​, vršilac dužnosti sekretara za unutrašnju bezbjednost, podnijeće ostavku na tu funkciju. U poruci osoblju, on je rekao da se sa dužnosti povlači uprkos tome što je, kako je precizirao, namjeravao da ostane na toj funkciji, objavila je agencija AP.

Wolf, koji je kritikovao odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa nakon nereda u kompleksu Capitol Hilla prošle srijede, rekao je da će ga na poziciji zamijeniti Pete Gaynor​, koji je bio na čelu Federalne agencije za hitne situacije.

Prošle nedelje Wolf je od Donalda Trumpa i ostalih izabranih zvaničnika tražio da osude nasilje koje se dogodilo tokom zasjedanja Kongresa.

Wolf je tada rekao da osuđuje nasilje na obje strane političkog spektra pogotovo usmjereno protiv službenika zaduženih za primjenu zakona.

Vidimo da pojedine predsjednikove pristalice primjenjuju nasilje kako bi ostvarile političke ciljeve – što je neprihvatljivo”, objavio je Wolf na društvenoj mreži Twitter prošle sedmice.

Podsjetimo, hiljade pristalica odlazećeg predsjednika Donalda Trumpa okupile su se prošle srijede u Washingtonu, na protestima povodom navodne izborne krađe, tvrdnji koje su odbacile američke sudske institucije u ukupno 64 tužbi koje nisu prihvaćene.

Situacija je kulminirala kada je dio Trumpovih pristalica upao u kompleks Capitol Hilla, u trenutku kada je Kongres zasjedao o potvrdi rezultata glasanja Elektorskog koledža, po kojima je na novembarskim predsjedničkim izborima pobijedio demokratski kandidat Joe Biden.

XS
SM
MD
LG