Linkovi

Ostaci podmornice Titan izvučeni na kopno, u njoj vjerovatno i ljudski ostaci


Luka u koju su donijeti ostaci podmornice, St. John, Newfoundland i Labrador, Kanada (Foto: REUTERS/David Hiscock)
Luka u koju su donijeti ostaci podmornice, St. John, Newfoundland i Labrador, Kanada (Foto: REUTERS/David Hiscock)

Ostaci podmornice Titan izvučeni su na kopno nakon fatalne implozije prilikom zarona plovila do olupina Titanika.

Američka Obalska straža navodi da je najvjerovatnije otkrila i ljudske ostatke u olupini podmornice Titan i da će dokaze poslati u Sjedninjene Države.

"Zahvalan sam na koordinisanoj međunarodnoj i međuvladinoj podršci da otkrijemo i sačuvamo ključne dokaze o ekstremnim podvodnim dubinama i daljinama. Dokazi će istražiocima iz nekoliko međunarodnih institucija pružiti ključna saznanja o uzroku ove tragedije. Predstoji nam ogroman posao da otkrijemo koji su faktori doveli do katastrofalnog gubitka Titana i da nam pomognu da se slične tragedije ne dese ponovo", naveo je u saopštenju šef Obalske straže.

Prebacivanje ostataka podmornice u luku St. John na Newfoundlandu u Kanadi je ključni dio za istragu o tome zašto je plovilo implodiralo, prilikom čega je stradalo petero ljudi. Izvitopereni dijelovi podmornice izbačeni su na obalu kod mola kanadske Obalske straže.

Kanadski brod Horizon Arctic navigirao je daljinsko plovilo u potrazi po okeanskom dnu blizu olupine Titanika za ostacima podmornice Titan. Kompanija, u čijem je vlasništvu daljinsko plovilo, navela je u izjavi za javnost u srijedu da je okončala potragu u dubinama.

"Radili su danonoćno 10 dana, kroz sve fizičke i psihičke izazove ove operacije i jedva čekaju da se vrate svojim voljenima sa ove misije" navodi se u saopštenju kompanije.

Dodali su da ne mogu da komentarišu istragu o Titanu koja i dalje traje i u koji je uključeno nekoliko vladinih agencija Amerike i Kanade.

Ostaci Titana locirani su na dubini od 3.800 metara i skoro 500 metara od Titanika na dnu okeana, objavila je Obalska straža, koja vodi istragu o tome zašto je podmornica implodirala.

Jedan od eksperata koje je konsultovala Obalska straža tokom potrage, naveo je da ostaci podmornice mogu da pruže važne detalje o tome šta se desilo sa podmornicom. Također, može biti i elektronskih podataka, naveo je Carl Hartsfield sa okeanografskog instituta Woods Hole.

"Svakako svi instrumenti na bilo kom podvodnom plovilu i dalje bilježe podatke i proslijeđuju ih, tako da je pitanje da podataka ima. Ja ne znam još odgovor na to pitanje", naveo je on.

Predstavnici Obalske straže odbili su da komentarišu tok istrage, kao i nadležni u Kanadi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG