Linkovi

Osnovnoškolci u Washingtonu uče o hrani i - usvajaju zdraviju prehranu


Programom Farm to Desk u školi E.W. Stokes u Washingtonu teme o hrani uvedene su u nastavu engleskog jezika i matematike
Programom Farm to Desk u školi E.W. Stokes u Washingtonu teme o hrani uvedene su u nastavu engleskog jezika i matematike

Jedna od glavnih komponenti programa organizacije Seedling Projects je njihovo uvjerenje da bi, ako se djecu izloži pozitivnim i zdravim porukama o hrani tijekom nastavnog dana, to moglo dovesti do dugoročnih promjena u njihovim navikama

Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti kaže da se stopa pretjerane debljine u djece u Sjedinjenim Državama u posljednjih 30 godina utrostručila. To znači da se jedno od petero djece u dobi između 6 i 19 godina danas smatra debelim. Jedna osnovna škola u Washingtonu započela je inovativni program kako bi svojim učenicima mogla ponuditi zdraviju hranu.

Promatramo nastavu matematike trećeg razreda u školi E.W. Stokes u Washingtonu. Osmogodišnjaci i devetogodišnjaci uče kako razviti kombinacije, odnosno parove, osnovni matematički koncept za učenike trećeg razreda. Hannah Chen je učiteljica:

"Uključili smo hranu u različitie mogućnosti kombinacija. Kao na primjer pizzu, gdje su djeci ponuđene dvije vrste priloga tako da sama osmisle moguće kombinacije s tim prilozima."

Hannah Chen kaže da je ove godine škola započela poseban program za uvođenje tema vezanih uz hranu u nastavni plan za matematiku i engleski. Program je nazvan Farm to Desk, Od farme do školskih klupa, a provodi se u suradnji s neprofitnom ekološkom organizacijom iz San Francisca, Seedling Projects.

Peter Nalli direktor je nastavnog plana i programa organizacije Seedling Projects. Ona je uključena u ovaj program kako bi pomogla u pronalaženju rješenja za problem pretjerane gojaznosti djece, kaže on. Jedna od glavnih komponenti programa je njihovo uvjerenje da bi, ako se djecu izloži pozitivnim i zdravim porukama o hrani tijekom nastavnog dana, to moglo dovesti do dugoročnih promjena u njihovim navikama.

Peter Nalli kaže da to potvrđuje i nedavna studija Sveučilišta Kalifornije u Berkeleyju. Prema njoj, što se više djecu izlaže razgovorima o hrani, koriseći se vokabularom vezanim uz prehranu, to su ona više sklona boljim izborima u vlastitoj prehrani. Program Farm to Desk ima tri dijela: nastavni dio, kad učitelji koriste namirnice u nastavi, vrt, gdje djeca sudjeluju u sadnji i branju usjeva, te školski restoran u kojem se pripremaju zdravi i hranjivi obroci. Makeisha Daye tamo je glavna kuharica:

"Sve što kuhamo je domaće, spravljeno ovdje u školskoj kuhinji. Tako učenici mogu jesti hranu kao kod kuće. Pobrinuli smo se da ovim putem i oni koji inače ne jedu zdravo doma dobiju zdravi obrok."

Makeisha Daye kaže da škola kupuje većinu namirnica s održivih lokalnih farmi, ali neke ubire i iz školskog povrtnjaka koji obrađu učenici.

U učionici, jedna je učenica odabrala piletinu i rajčice kao namirnice za njenu vježbu kombinacija. Kaže da su joj to omiljene namirnice za burrito, pogačicu od kukuruznog tijesta u koju se one umotaju. Nastavnica Hannah Chen komentira:

"To je urodilo pozivinim učinkom. Na primjer, za ručak uvijek odaberu zdravi obrok. Uveli smo i tezgu samoposluživanja s povrćem, tako da si učenici mogu iskombinirati vlastitu salatu – to im se jako svidjelo. Obožavaju voće i povrće. Zato mislim da je im je ovaj program uvelike promijenio život."

Hannah Chen kaže da djeca sada obraćaju pažnju na etikete koje se nalaze na prehrambenim proizvodima kako bi saznala koliko oni sadrže šećera ili masti. Nakon što je postigao uspjeh kod učenika trećeg razreda, Hannah Chen kaže da škola sljedeće godine planira ovaj program proširiti i na druge razrede.

XS
SM
MD
LG