Linkovi

Osnivač Twittera Jack Dorsey podnio ostavku


Jack Dorsey
Jack Dorsey

Ko-osnivač Twittera Jack Dorsey napušta položaj direktora platforme za društvene medije, saopštila je kompanija.

Na tom mjestu će ga zamijeniti Parag Agrawal​, sadašnji tehnički direktor koji radi u Twitteru od 2011. godine. Dorsey će ostati u Upravnom odboru dok mu ne istekne mandat 2022.

U pismu koje je objavio na svom nalogu, Dorsey je rekao da je "zaista tužan, ali i sretan" što napušta kompaniju, i da je to njegova odluka.

Vrijednost Tviterovih dionica je porasla više od 10 odsto, poslije izvještaja da će Dorsey podnijeti ostavku. Vijest je prvo objavila mreža CNBC, pozivajući se na anonimne izvore.

Kompanija Twitter nije odmah odgovorila na upite agencije AP. U nedjelju, Dorsey je na Twitteru samo napisao: "Volim Twitter."

Dorsey je, istovremeno, direktor kompanije za finansijske isplate Square, koju je sam osnovao, a neki od velikih investitora su otvoreno dovodili u pitanje da li može efikasno da vodi obje kompanije.

Twitter se našao u središtu užarene političke atmosfere pred izbore 2020. Bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu je ugašen nalog na Twitteru, a Dorsey je braneći tu odluku rekao da su neredi u Capitolu 6. januara i Trumpovi tweetovi poslije tih incidenata doveli do ugrožavanja javne bezbjednosti i stvorile "izuzetne i neodržive okolonosti" za kompaniju. Trump je u julu tužio Twitter, kao i Facebook i YouTube zbog navodne cenzure.

21. marta 2006. Dorsey je poslao svoj prvi "tweet" u cyber prostor, i tako je počeo razvoj kompanije. Twitter je prošao kroz period snažnog rasta, ali kako se taj rast usporavao kompanija je počela da pomalo mijenja format da bi ga učinila lakšim i privlačnijim za upotrebu.

Dorsey je postao direktor Twittera 2007. ali je sledeće godine bio primoran da napusti tu funkciju. 2015. je ponovo postao direktor.

XS
SM
MD
LG