Linkovi

Direktor i uposlenik OSA-e Osman Mehmedagić i Muhamed Pekić negirali krivicu


Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH
Osman Mehmedagić dolazi na ročište u Sud BiH. Foto: BIRN BIH

Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osman Mehmedagić i rukovodilac Odsjeka za cyber sigurnost ove institucije Muhamed Pekić negirali su pred Sudom Bosne i Hercegovine krivicu za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja.

“Nisam kriv”, izjasnio se Mehmedagić.

Na isti način se izjasnio i optuženi Pekić za djela koja mu se stavljaju na teret. Oni su na ročištu kazali da razumiju optužnicu koja ih tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i da su svjesni kolika je kazna za učinjena djela.

Tužilaštvo BiH je 22. oktobra ove godine protiv Mehmedagića i Pekića podiglo optužnicu kojom se terete da su tokom augusta 2020. zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete OSA-e, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do fotografija i informacija o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OSA-e. Optužnica je potvrđena 4. novembra ove godine.

“Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantirano Ustavom Bosne i Hercegovine i međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.

Nakon negiranja krivice, naredno ročište će biti zakazano pred drugim sudijom.

XS
SM
MD
LG