Linkovi

Troje uhapšeno zbog diplome šefa obavještajne agencije BiH


Osman Mehmedagić, direktor OSA BiH
Osman Mehmedagić, direktor OSA BiH

Nakon cjelodnevnih pretresa u Američkom univerzitetu u Tuzli, u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome izdate direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću, uhapšene su tri osobe, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Po nalogu Tužilaštva BiH policija u Tuzli i Sarajevu izvršila je pretres na nekoliko lokacija.

Pretresi su se odnosili na tri osobe, sa ciljem pronalaska dokumentacije, dokaza i službenih evidencija Američkog univerziteta u Tuzli, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pripadnici Uprave policije MUP-a TK izvršili su pretrese na četiri lokacije u Tuzli, prostorije Američkog univerziteta koje se nalaze u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli, stan direktora Univerziteta Denisa Prcića, te stan jedne zaposlene ove visokoškolske ustanove.

Policija Kantona Sarajevo, pod nadzorom Tužilaštva BiH, provodi određene aktivnosti na području Kantona Sarajevo, saopšteno je iz MUP-a Kantona Sarajevo, uz napomenu da ne mogu davati više informacija.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine.

On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužitelje je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine.

Istragu o validnosti diplome koju je Američki univerzitet izdao direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću vodi državni tužilac Oleg Čavka.

XS
SM
MD
LG