Linkovi

BiH

POVRATNICI IZ SIRIJE: Ukinuta jedina oslobađajuća presuda


Arhiv - Abdulaziz Osman Kekić (lijevo) i njegov branilac Senad Dupovac (desno).
Arhiv - Abdulaziz Osman Kekić (lijevo) i njegov branilac Senad Dupovac (desno).

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine (BiH) ukinulo je prvostepenu presudu kojom je Osman Abdulaziz Kekić oslobođen krivice da je ratovao na strani Islamske države u Siriji.

„Naime, uvažena je žalba Tužiteljstva BiH i određeno održavanje pretresa pred Apelacionim vijećem Suda BiH”, kazao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

U žalbi na prvostepenu presudu iz juna ove godine, Tužilaštvo BiH navodi da je Sudsko vijeće na pogrešan način utvrdilo činjenično stanje.

Na ročištu, tužiteljica Elvira Stanojlović je zatražila od Apelacionog odjeljenja Suda BiH da preinači presudu i osudi Kekića na zatvorsku kaznu ili da se ponovi suđenje.

Nije sporna činjenica da je Kekić otputovao u Siriju u martu 2015. godine i tamo boravio do oktobra prošle godine, već da li se pridružio formacijama Islamske države.

Prema presudi, jedan od ključnih dokaza je iskaz svjedoka kojem je Kekić pričao da je prošao obuku i priključio se jednoj od formacija Islamske države, a što je bilo nedovoljno za osuđujuću presudu.

U odgovoru na žalbu, branilac Kekića, Senad Dupovac, naveo je da samo putovanje u Siriju ne predstavlja krivično djelo. Na bazi dokaza koje je ponudilo Tužilaštvo, kako je dodao branilac, nema elemenata za osuđujuću kaznu.

Kekić nije prisustvovao današnjem ročištu, a kako je kazao branilac Dupovac, nije imao novca da dođe sa područja Brčkog u Sarajevo.

Ovo je trenutno jedino aktivno suđenje za pridruživanje Islamskoj državi. Kekić je jedini povratnik iz Sirije koji je, nakon potvrđivanja optužnice i suđenja, oslobođen krivice.

Apelaciono odjeljenje Suda BiH će odluku o žalbi donijeti naknadno.

​Pred Sudom BiH osuđeno više 20 osoba zbog ratovanja na strani Islamske države i povezanih krivičnih djela poput pokušaja pridruživanja Islamskoj državni, organizacije odlazaka i slično. Izrečene kazne su rasponu od jedne do sedam godina zatvora.

Neki su odslužili zatvorsku kaznu ili su je zamijenili novčanom uplatom.

Prošlog mjeseca u Sloveniji je održan sastanak evropskih ministara, nakon kojeg je kreće regionalni projekat usmjeren ka deradikalizacijih i resocijalizaciji osuđenika.

U ovaj projekat Evropske unije uključeno je i Ministarstvo sigurnosti BiH, a o čemu je prošlog mjeseca govorio ministar Dragan Mektić.

Ministar sigurnosti BiH o deradikalizaciji i resocijalizaciji osuđenika
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

Kada je riječ o državljanima BiH koji su odlazili na ukrajinsko ratište, nije podignuta ni jedna optužnica. Prema ranijim izjavama ministra sMektića, na ratištu u Ukrajini su učestvovala četiri državljana BiH.

Krajem marta ove godine, službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su u sjeverozapadnom dijelu BiH pretresli jedan objekat osobe koja je osumnjičena za ratovanje u Ukrajini. Nakon toga, Tužilaštvo BiH nije davalo zvanične informacije o ovom slučaju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG