Linkovi

Tužilac dokazuje ratovanje za Islamsku državu, a Odbrana turističko putovanje


Abdulaziz Osman Kekić i branilac Senad Dupovac (Arhiv)
Abdulaziz Osman Kekić i branilac Senad Dupovac (Arhiv)

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) danas je počelo suđenje Osmanu Abdulazizu Kekiću zbog optužbe da se 2015. godine borio na strani Islamske države u Siriji.

Iz uvodnog ročišta proizilazi da će dokazi, sa jedne strane, ići u pravcu da je Kekić ratovao u sklopu jedinice Anwar al-Awlaki, a sa druge, da je riječ o turističkom putovanju.

Za tužiteljicu Tužilaštva BiH Elviru Stanojlović nema sumnje da je Kekić sa porodicom automobilom otputovao 20. marta 2015. godine i da se u Siriji borio do 2. oktobra iste godine.

„Cilj je bio pridruživanje ISIL-u, a ne turistička posjeta”, kazala je ona.

Krivicu optuženog, kako je pojasnila, dokazivat će svjedočenjima jednog povratnika iz Sirije i službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), te dokumentima.

Dodala je da se nada da će Sudsko vijeće uvjeriti u krivicu optuženog i kazniti ga po zakonu.

Nasuprot tome, Kekić je kazao da se ne osjeća krivim, pojašnjavajući da je kao turista išao u Tursku te da je namjeravao posjetiti i Makedoniju. Prema njegovim riječima, u Turskoj se obratio konzulatu BiH, nakon čega je zadržan. Početkom prošle godine je pravosuđu BiH isporučen iz Turske.

Njegov branilac Senad Dupovac se pita kako će Tužilaštvo dokazati odlučne činjenice, odnosno postojanje jedinice Anwar al-Awlaki i da je pod zastavom Islamske države, kao i da se Kekić priključio toj formaciji.

Takve dokaze, kako je rekao, tužiteljica nije predložila uz optužnicu. U korist Odbrane je najavio saslušanje desetak povratnika iz Sirije koji, kako navodi, uopšte Kekića nisu vidjeli u toj zemlji.

Kekić, koji se brani sa slobode, nekadašnji je policajac, a danas nezaposlen.

Prema podacima istražnih agencija, do sada se iz Sirije u BiH vratilo oko 45 muškaraca, a polovina je procesuirana i osuđena na zatvorske kazne.

Na osnovu priznanja krivice, osmorici je izrečeno po godina zatvora zbog pridruživanja ili pokušaja pridruživanja Islamskoj državi, kao i finansiranja bosanskohercegovačkih državljana u Siriji.

Za sutra je pred Sudom BiH planirano iznošenje žalbi u krivičnom postupku protiv sedmorice povratnika iz Sirije koji su nepravosnažnom presudom osuđeni na ukupno 12 godina i pet mjeseci zatvora.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG