Linkovi

Režiseri Steven Spielberg i Ang Lee-velikani svoje generacije


Oni se ove godine natječu za najprestižniju filmsku nagradu: Oskara za najboljeg režisera i najbolji film.

Dva legandarna filmska režisera, Steven Spielberg i Ang Lee se ove godine natječu za najprestižniju filmsku nagradu: Oskara za najboljeg režisera i najbolji film. Spielbergova drama Lincoln je dobila 12 nominacija za Oskara, dok je Leejev film Life of Pi dobio 11. Bez obzira ko će od petorice nominiranih dobiti Oskara za najboljeg režisera, Spielberg i Lee su već ostavili svoj pečat na suvremenu američku kinematografiju.

Sa filmom Lincoln, Steven Spielberg je stvorio ne samo film vrijedan Oskara, već i novo klasično djelo. On je jedna od ikona Holivuda već skoro 4 decenije. Njegov prvi veliki uspjeh je bio film Ralje, o potrazi za ajkulom ubicom. Film je dobio tri Oskara i Spielbergu osigurao titulu majstora napetosti, koju je potvrdio i svojim naučno fantastičnim filmom Bliski susreti treće vrste.

Nakon nekoliko godina Speileberg se vratio sa ET-jem, dirljivoj priči o prijateljstvu dječaka i vanzemaljca, koji je postao ogroman hit. Nakon toga, svi znamo šta je slijedilo: trilogija o Indiani Jonesu, Schindlerova lista, Saving Private Ryan...Danas, nakon 15 godina, sa filmom Lincoln, Spielberg je i dalje ikona kinematografske scene, stvarajući istoriju za milione ljubitelja filma.

Film Life of Pi Ang Lee-ja je priča o indijskom dječaku koji je usred mora zatočen u čamcu sa bengalskim tigrom, i to je vizuelno remek djelo. Film se odlikuje izuzetnom filmskom fotografijom i specijalnim efektima. Za Lee-ja, uspjeh je došao nešto kasnije u životu. Dobio je priznanje za Sense and Sensibility iz 1995, a nakon toga je postao poznat po kulturno raznolikim temama. 1997 je režirao Ledenu oluju, o nefunkcionalnim obiteljima u bogatom dijelu New Yorka. 1999, njegov film Coruching Tiger Hidden Dragon, o kineskim borilačkim vještinama, je dobio Oskara za najbolji film na stranom jeziku.
Njegov trenutak slave je došao i 2005 sa filmom Brokeback mountain, o zabranjenoj ljubavi između dva kauboja homoseksualca na američkom zapadu. Ove godine, njegov film Life of Pi se bavi jednom indijskom obitelji i univerzalnosti vjere kao izvora jačine i snage.

Ko god da dobije Oskara ove godine, Steven Spielberg i Ang Lee su velikani filmske industrije svoje generacije.
Režiseri Steven Spielberg i Ang Lee velikani svoje generacije
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
XS
SM
MD
LG