Linkovi

Konkurencija jaka u utrci za ovogodišnjeg Oskara


Drama "12 Years a Slave" Steva McQueena, o slobodnom čovjeku sa sjevera kojeg kidnapuju i pretvaraju u roba, smatra se najjačim natjecateljem u kategoriji najboljeg filma.

Kao što smo objavili u našoj jučerašnjoj emisiji, u Los Angelesu su objavljene nominacije za Oskara. Jedno od većih iznenađenja je odsustvo filma Inside Llewyn Davis iz bilo koje veće kategorije za tu prestižnu filmsku nagradu. Novinarka Glasa Amerike Penelope Poulou nam predstavlja filmove koji se natječu za Oskara.

Drama 12 years a slave Steva McQueena, o slobodnom čovjeku sa sjevera kojeg kidnapuju i pretvaraju u roba, smatra se najjačim natjecateljem u kategoriji najboljeg filma. Chiwetel Ejiofor, koji glumi Solomona Northupa, već dugo se smatra favoritom u kategoriji najboljih glumaca, a Steve McQueen favoritom za najboljeg režisera. Ali konkurencija je jaka.

Mračna komedija American Hustle je svakako privukla veliku pažnju u utrci za Oskara. Christian Bale glumi Irving Rosenfelda, prevaranta, koji sa isto toliko mudrom djevojkom, ulazi u svijet mafije u New jerseyu, kao doušnik za FBI. Film nosi sve oznake režisera Davida Russella, koji je bio prošlogodišnji nominirani za Oskara za još jednu mračnu komediju Silver Linings Playbook. U filmu American Hustle glume brojne velike zvijezde, kao što su dobitnici Oskara Jennifer Lawrence i Christian Bale, te nominirani za tu nagradu Bradley Cooper i Amy Adams. Za svoju ulogu Rosenfeldove mudre djevojke, Amy Adams ima ozbiljne šanse da dobije Oskara za najbolju žensku ulogu.

Film Martina Scorsesea The Wolf of Wall Street, o mešetaru na Wall Streetu i njegovom raskošnom životnom stilu prije kraha 2008, liči na tipični Scorseseov film, samo bez nasilja. Leonardo di Caprio glumi Jordana Belforta, čovjeka iz stvarnog života koji je sklon prevarama, i koji postaje super bogat varajući druge ulagače na Wall Streetu. Prevare su centralni dio ovog filma, koji se smatra ozbiljnim kandidatom za prestižnu nagradu. Iako gluma Leonarda di Capria već dobija nagrade, mnogi ipak smatraju da bi ga uloga neetičkog lika mogla koštati Oskara.

Drama Gravity Alfonsa Cuarona također privlači veliku pažnju kada su u pitanju Oskari. Film je produciran u trodimenzionalnoj IMAX tehnologiji i scene astronauta izgubljenih u praznini svemira oduzimaju dah. Sandra Bullock i George Clooney glume astronaute koji lebde u svemiru.

Dvostruki dobitnik Oskara Tom Hanks i režiser nominiran za Oskara Paul Greengrass govore o istinskoj priči o kapetanu Phillipsu čiji se brod predaje somalijskim piratima. Ali kririke da je Greengrass potkopao autentičnost priče idealiziranjem Phillipsa bi ga možda moglo koštati nagrade.
2 marta milioni ljudi širom svijeta će saznati ko su dobitnici najprestižnije filmske nagrade.
Konkurencija jaka u utrci za ovogodišnjeg Oskara
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00
XS
SM
MD
LG