Linkovi

Dužnosnici komentiraju materijale pokupljene u bin Ladenovom kompleksu


Savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon
Savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon

Dokumenti pokazuju kako je bin Laden bio zabrinut za imidž koji je projicirao svijetu i da je ostao aktivan u al-Qaidinim operacijama skoro deset godina nakon terorističkih napada od 11. rujna

Administracija predsjednika Obame kaže da materijali koji su pokupljeni u kompleksu Osame bin Ladena u Pakistanu pokazuju kako je ovaj teroristički čelnik bio zabrinut za imidž koji je projicirao svijetu i da je ostao aktivan u al-Qaidinim operacijama skoro deset godina od terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine.

Tjedan dana nakon bin Ladenove smrti, administracija predsjednika Obame iznosi početne komentare o onom što se opisuje kao "riznica" podataka prikupljenih s kompjuterskih tvrdih diskova i druge opreme pokupljene u stajnom skrovištu Osame bin Ladena. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon govorio je o tome za televizijsku mrežu Fox News. "U ovom trenutku još to pregledavamo. Količina je prilično velkika. To je najveća gomila obavještajnih informacija za koju znamo da smo dobili od nekog poznatog terorista. To će trebati prevesti, to će trebati procijeniti. A mi se nalazimo u procesu u kojem to činimo".

Gospodin Donilon je nedavno objavio video zapise na kojim se vidi kako bin Laden uvježbava čitanje svojih priopćenja, gleda vijesti na televiziji o sebi i na kojima se vidi da je obojio svoju sijedu bradu. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Donilon kaže kako to pruža uvid u jednu stranu osobnosti ubijenog terorističkog čelnika. "Mislim da to ukazuje na pažnju koju on poklanja svom vlastitom imidžu, kao i pažnju prema promidžbenim aspektima al-Qaidinih operacija".

Savjetnik za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati bilo koju konkretnu obavještajnu informaciju proizišlu iz zaplijenjenog materijala, kao i to hoće li te informacije dovesti do otkrivanja drugih čelnika al-Qaide ili novih terorističkih planova. Međutim, rekao je da materijali pokazuju kako je Osama bin Laden bio vrlo angažiran u svojoj terorističkoj mreži. "Osama bin Laden nije bio samo simbolički vođa al-Qaide. Zapravo, imao je operacijske i strateške uloge koje je igrao. I to je vidljivo iz informacija koje smo dosad imali priliku pregledati".

Gospodin Donilon kaže da je među prvim ljudima koje je predsjednik Obama kontaktirao nakon uspješne operacije specijalaca u Pakistanu bio bivši predsjednik George W. Bush. U istoj televizijskoj emisiji televizijske mreže Fox News pojavio se i bivši dopredsjednik Dick Cheney koji je čestitao predsjedniku Obami na bin Ladenovoj likvidaciji.

Međutim, Cheney je osudio proklamiranu politiku da se ne koristi taktika tzv. simuliranog utapljanja, odnosno waterboardinga, za izvlačenje informacija od terorista. "Mislim da mnogo tehnika koje smo koristili da bismo jamčili sigurnost ovoj zemlji sedam godina sad više nisu na raspolaganju. Nije mi danas jasno imamo li još uvijek neki program ispitivanja kojem bismo mogli podvrgnuti nekog pritvorenika, ako ga uhvatimo, koji ima ključne informacije".

Direktor Središnje obavještajne agencije CIA-e Leon Panetta kaže da su neke obavještajne informacije koje su dovelo do ubojstva bin Ladena došle od pritvorenika koji su bili podvrgnuti mjerama tzv. "obogaćenog preslušavanja".

XS
SM
MD
LG