Linkovi

Amerika slavi smrt Osame bin Ladena


Vatrogasac na Times Squareu maše okupljenoj masi
Vatrogasac na Times Squareu maše okupljenoj masi

Ispred Bijele kuće vladala je euforija kako su se tisuće Amerikanaca okupile nekoliko sati nakon što je predsjednik Obama objavio da je Osama bin Laden ubijen

Dok se predsjednik Barack Obama pripremao da objavi da je Osama bin Laden mrtav, vijest o tome se pročula i kasno sinoć ispred Bijele kuće ovdje u Washingtonu i na lokaciji Nulte točke u New Yorku počele su se okupljati mase ljudi.

Od Times Squarea, preko Nulte točke do Bijele kuće, poznati usklici USA, USA čuli su se kad su građani saznali da je Osama bin Laden ubijen. Ova objava izazvala je trenutačno slavlje. Na Times Squareu ljudi su se okupili kako bi saznali najnovije informacije s panoa gdje se objavljuju vijesti.

Pam Sather prisjeća se trenutka kad je saznala da je najtraženiji terorist na svijetu mrtav. "To je nevjerojatno, upravo smo izlazili iz pizzerije. I najedanput smo vidjeli vijest u potpisu na televiziji. Pogledi su nam se prikovali za ekran".

Kod Bijele kuće mladi Amerikanci su se penjali na stabla, na stupove za rasvjetu, zamatali u američku zastavu i pjevali američku himnu.

Ispred Bijele kuće vladala je euforija kako su se tisuće Amerikanaca okupile nekoliko sati nakon što je predsjednik Obama objavio da je Osama bin Laden ubijen.

Za mnoge, uključujući i studenticu Kathryn Costello, to je postao trenutak za razmišljanje, razmišljanje o skoro tri tisuće ljudskih života izgubljenih 11. rujna 2001. godine, u terorističkom djelu za koje je bin Laden preuzeo odgovornost. "Mislim da je mnogo nas odrastalo sa sjećanjem na 11. rujna i na neki način s konstantnim vjerovanjem da postoji prijetnja i opasnost od terorizma. Tako da je to trijumfalni trenutak za sve nas".

Za mnoge američke vojnike, uključujući i marinca Jakea Dilberta, to je bio dan za koji su se borili. "Osjećamo da je imalo smisla to što smo činili sad kad smo ga konačno likvidirali. To je Dan pobjede naše generacije, dan kad je kapitulirao Japan. To je pobjeda naše generacije i trajni dan slobode".

Patriotizam je ispunio zrak ispred Bijele kuće u ranim jutarnjim satima. Dva sata nakon objave, dok je slavlje još trajalo, Tajna služba – zadužena za sigurnost Bijele kuće i predsjednika – postavila je prepreke kako bi onemogućila slavljenicima da se približe Bijeloj kući.

Strana studentica Sunny Shih kaže da važnost ovog povijesnog trenutka ide dalje od ulaza u Bijelu kuću. "Ovo je vrlo važan trenutak ne samo za Sjedinjene Države već i za cijeli svijet".

Mnogi svjetski čelnici pozdravljaju uspjeh američkih vojnih snaga jučer u Pakistanu koje su ubile Osamu bin Ladena, prebacile njegovo tijelo na ratni brod i sahranile ga u moru. Ali upozoravaju da njegova smrt povećava opasnost po sigurnost diljem svijeta. A u Bijeloj kući u žarištu i dalje ostaje pravda za koju je predsjednik Obama rekao da je izvršena.

XS
SM
MD
LG