Linkovi

Vijest o smrti Osame bin Ladena uglavnom je pozitivno popraćena na Srednjem istoku


Na web sajtu FBI-ja na bin Ladenovu tjeralicu stavljena je oznaka "preminuo"
Na web sajtu FBI-ja na bin Ladenovu tjeralicu stavljena je oznaka "preminuo"

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je smrt Osame bin Ladena "značajnim postignućem"

Bivši američki predsjednik George W. Bush nazvao je smrt Osame bin Ladena "značajnim postignućem". Gospodin Bush je bio predsjednik u vrijeme terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine. Bivši američki predsjednik Bill Clinton nazvao je bin Ladenovu pogibiju "jednim duboko važnim trenutkom".

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai zatražio je od afganistanskih talibana da se suzdrže od borbi. U međuvremenu je indijski ministar unutarnjih poslova izjavio da bin Ladenova smrt naglašava indijsku zabrinutost kako su teroristi pronašli "utočište" u Pakistanu.

Britanski premijer David Cameron rekao je da vijest o bin Ladenovoj smrti sa sobom nosi "veliko olakšanja" za ljude diljem svijeta. U Sjedinjenim Državama gomile ljudi su se okupile ispred Bijele kuće u Washingtonu i na Times Squareu u New Yorku, ali i na lokaciji nulte točke gdje su nekoć stajali neboderi Svjetskog trgovinskog centra.

Vijest o smrti Osame bin Ladena uglavnom je pozitivno popraćena na Srednjem istoku. Turski predsjednik Abdulah Gul je izjavio da ubojstvo bin Ladena od strane američkih specijalaca pokazuje da teroristi naposljetku uvijek budu uhvaćeni, živi ili mrtvi. U Izraelu – glavnom izvoru bin Ladenove srdžbe – premijer Benjamin Netanyahu nazvao je ubojstvo čelnika al-Qaide glasnom pobjedom pravde.

U Iraku, koji je prošao kroz najteže vjersko nasilje izazvano od lokalne organizacije al-Qaide, bilježi se optimizam. Međutim, iračke snage sigurnosti u visokom su stupnju pripravnosti zbog moguće odmazde. Domovina Osame bin Ladena, Saudijska Arabija, priopćila je putem državne novinske agencije kako se nada da će ovo ubojstvo doprinijeti protuterorističkim nastojanjima. Palestinska islamistička organizacija Hamas osudila je ubojstva i nazvala bin Laderna "arapskim svetim ratnikom". Minisitri Bahreina, Kuvajta i Ujedinjenih Arapskih Emirata odbili su komentirati smrt čelnika al-Qaide.

U Jemenu, zemlji bin Ladenovih predaka, jedan je dužnosnik izjavio za novinsku agenciju Reuters kako se nada da će bin Ladenova smrt "iskorijeniti terorizam diljem svijeta". U Iranu je ministar vanjskih poslova Ramin Mehmanparast rekao da nakon bin Ladenove smrti više ne postoji nikakva potreba da strane zemlje šalju svoje vojnike u regiju kako bi se borili protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG