Linkovi

Američki dužnosnici iznose pojedinosti bin Ladenove likvidacije


Američki dužnosnici iznose pojedinosti bin Ladenove likvidacije
Američki dužnosnici iznose pojedinosti bin Ladenove likvidacije

Tijelo Osame bin Ladena bilo je prebačeno na jedan brod američke mornarice te je sahranjeno u more - kako se naglašava - u skladu s islamskim običajima

Na vidjelo izlaze i pojedinosti vojne akcije u kojoj je ubijen Osama bin Laden. Nakon što su dobili podatke od jednog zatvorenika u Guantanamu američki obavještajci pratili su kurira terorističkog vođe do kuće u Abbottabadu, 62 kilometara sjeveroistočno od glavnog pakistanskog grada Islamabada. Inače, radi se o gradu u kojem živi dosta aktivnih i umirovljenih vojnika pakistanske vojske.

Predsjednik Obama naredio je akciju specijalaca premda nije bio sto posto siguran da se u zgradi koja je bila meta napada nalazi Osama bin Laden. Skupina od 30 do 40 komandosa u dva helikoptera Chinook u niskom je letu stigla iz Afganistana kako letjelice ne bi bile otkrivene. Zanimljivo je da pakistanske vlasti nisu bile obaviještene o super-tajnoj akciji.

Kad su komandosi stigli do mete izbio je okršaj u kojem je ubijen Osama bin Laden, jedan od njegovih odraslih sinova, dva kurira te žena koju je jedan od članova al-Qaide uporabio kao živi štit. Osami je bilo naređeno da se preda, ali on je to odbio nakon čega je ubijen hicem u glavu.

Budući da je jedan od helikoptera bio oštećen prilikom slijetanja američki komandosi ukrcali su se u preostalu letjelicu, a sobom su ponijeli i tijelo Osame bin Ladena.

Njegov identitet, navode američki izvori, potvrđen je kroz DNK. Naime, jedna njegova sestra preminula je u Bostonu od raka, a američke vlasti došle su u posjed njenog mozga upravo iz razloga kako bi se mogao potvrditi DNK identitet terorističkog vođe. Kako je priopćeno, tijelo Osame bin Ladena bilo je prebačeno na jedan brod američke mornarice te je sahranjeno u more - kako se naglašava - u skladu s islamskim običajima.

XS
SM
MD
LG