Linkovi

Koliko je CIA znala o ulozi Bin Ladena posljednjih godina?


Bin Laden na fotografiji Pentagona objavljenoj 7. maja
Bin Laden na fotografiji Pentagona objavljenoj 7. maja

S obzirom da se lider al Qaide krio u blizini pakistanske vojne akademije, mnogi se pitaju je li moguće da ni jedna obavještajna služba to nije znala

Kada su pripadnici američkih specijalnih snaga upali u stambeni kompleks u Pakistanu gdje se Bin Laden skrivao, pronašli su riznicu dokumenata i kompjuterskih diskova. Otkriće materijala zaplijenjenog u toj akciji, je otvorilo pitanje o tome šta su američke obavještajne agencije stvarno znale o Bin Ladenu i al Qaidi.

Naime,opće je prihvaćena činjenica da je zavjera za organiziranje terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. septembra 2001, potekla direktno od Osame bin Ladena. Ali njegova uloga je postajala manje izvjesna kada su krajem te godine pripadnici američkih snaga Bin Ladena i njegove sljedbenike protjerali iz Afghanistana.

U godinama koje su uslijedile, američke i zapadne obavještajne agencije su vjerovale da je Bin Laden bio više inspiracija, nego zaista operativna figura al Qaide. Komandosi američke mornarice, tzv Foke,su zaplijenili riznicu materijala prilikom upada u Bin Ladenovu kuću u Abbottabadu u Pakistanu. Neki od tih dokumenata, kako se čini, u pitanje dovode do sada uvriježeno mišljenje o Bin Ladenovoj ulozi u al Qaidi.

Kroz dokumenta se saznalo za zavjere da se u zrak dižu željezničke pruge i vozovi, kao i Bin Ladenovo podsticanje sljedbenika da agresivno napadaju američke ciljeve. Navodi se da su neki američki zvaničnici nazvali kompleks objekata u Abbottabadu komandnim i kontrolnim centrom al Qaide.

Bivši analitičar CIA-e, Paul Pillar, kaže da daljnja procjena zaplijenjenog materijala do sada potvrđuje staro stajalište da Bin Laden nije bio direktno operativni vođa koji je upravljao akcijama.

„Ne bih rekao da smo do sada vidjeli ili čuli bilo šta što bi dalo naslutiti da je Bin Laden određivao detalje bilo kakvih terorističkih operacija, a što se do sada vjerovalo.Kada su pripadnici američkih specijalnih snaga upali u stambeni kompleks u Pakistanu gdje se Bin Laden skrivao, pronašli su riznicu dokumenata i kompjuterskih diskova. Otkriće materijala zaplijenjenog u toj akciji, je otvorilo pitanje o tome šta su američke obavještajne agencije stvarno znale o Bin Ladenu i al Qaidi. „

Ali gospodin Pillar kaže da dio objavljenog video materijala ukazuje na to da je Bin Laden itekako vodio računa o svom iimidžu:

„ Trake koje je objavljivao Pentagon o njemu su mu bile od najvećeg interesa, dakle, sopstveni imidž, te kako je ispao njegov najnoviji video snimak i pripreme za slijedeći, i slično.

Analitičari kažu da je al Qaida bila dobrano oštećena kontraterorističkim operacijama i hapšenjima ili ubijanjima vođa na srednjem nivou , te praćenjem njihovih komunikacija.
Gospodin Pillar, kao i drugi analitičari, ističe da su mnogi od terorističkih napada ili planova , radjeni izvan tzv. Centrale alQaide u Pakistanu, kao na primjer neuspješno postavljanje bombe na Times Squareu u New Yorku, ili masakr u kasarni Fort Hood u Texasu.

Još jednom Paul Pillar, bivši agent CIA:
„To nije samo teorija nego činjenica koja se potvrđuje već nekoliko godina - dakle da se najveća inicijativa i usmjeravanje, planiranje i obuka događaju dalje od centrale al Qaide, da kažemo negdje na periferiji.“

Mnogi se pitaju hoće li oduzeti dokumenti otkriti bilo kakvu vezu pakistanske vojske ili obavještajne službe i Bin Ladena.
Ljude zanima kako je najtraženiji čovjek na svijetu mogao neprimijećeno živjeti nedaleko od glavnih pakistanskih vojnih instalacija.
Joshua Foust iz grupe Američki projekat za sigurnost, kaže da to javnost možda nikada neće saznati.

„Do sada, najbolje što su bili u stanju objaviti su video snimci koji su za njega neprijatni, jer se vidi kako pomno gleda sebe na televiziji i slično. Medjutim to neće promijeniti fokus pitanja. To nam ne daje nikakvu novu informaciju, osim činjenice da mu je TV aparat bio star.. Medjutim, i dalje ne znamo šta se još može pronaći. Ja smatram da je u redu da vlada Sjedinjenih Država to sačuva za sebe.“

Bin Ladenov zamjenik, Ayman al Zawahiri, se po mnogima smatra kandidatom za nasljednika ubijenog vođe al Qaide. Analitičari ističu da Bin Ladenova smrt sama po sebi ne predstavlja smrtni udarac ni al Qaidi ni teroru jihada.

XS
SM
MD
LG