Linkovi

Osam žrtava ruskog raketnog napada na jug Ukrajine


Ukrajinski vojnik u Hersonu. (Foto: REUTERS/Ivan Antypenko)
Ukrajinski vojnik u Hersonu. (Foto: REUTERS/Ivan Antypenko)

U ruskom raketnom napadu na ukrajinski južni grad Krivi Rih u sredu poginulo je osam osoba a povrijeđena 21, među kojima i dvoje djece, saopštile su lokalne vlasti. Četiri osobe se vode kao nestale.

U najsmrtonosnijem napada posljednjih više nedjelja, oštećena je jedna administrativna zgrada i stambeni kompleks, saopštila je ukrajinska vojna komanda.

"Svakog dana i svakog sata, ruski teror dokazuje da bi Ukrajina, zajedno sa partnerima, trebalo da ojača protivvazdušnu odbranu... Moderni protivvazdušni sistemi mogu da obezbijede maksimalnu zaštitu za narod, naše gradove i položaje", naveo je na Telegramu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nakon što je pogođen njegov rodni grad.

Ukrajinska vojska saopštila je u sredu da je oborila pet od šest projektila i sva 24 drona koje je Rusija koristila u napadima tokom noći. Presretanja su obavljena u oblastima Dnjepropetrovska, Harkova, Kijeva, Poltave, Vinice i Zaporožja.

Zvaničnici u ruskoj oblasti Belgorod saopštili su u srijedu da je u ukrajinskom granatiranju poginula najmanje jedna osoba, a tri su ranjene.

Vjačeslav Gladkov, regionalni guverner, rekao je na Telegramu da je napad izveden na grad Šebekino, koji se nalazi blizu granice sa Ukrajinom. U granatiranju je također oštećeno više stambenih zgrada, rekao je Gladkov.

Napadi su uslijedili dan nakon što se ukrajinski predsjednik obratio njemačkim poslanicima, govoreći o dugoj historiji rata u Evropi koji je uskratio mir generacijama Evropljana.

"Zato je san o Evropi koja mora biti kontinent kulture, mora biti kontinent ljudi, mora biti kontinent bez rata, dobio toliko snage", rekao je on. "Ja lično imam povjerenja u ovakvu Evropu."

Ukrajinski lider je rekao da ruski predsjednik Vladimir Putin mora da snosi odgovornost za ruski rat protiv Ukrajine.

"Vrijeme za kompromise je prošlo", rekao je Zelenski. "Bilo je gotovo tačno kada je Putin počeo da pali gradove i nagrađuje svoje ubice. Kada je izabrao ubistva umjesto dogovora."

Na drugom mjestu u utorak, Zelenski je govorio na konferenciji o rekonstrukciji koju je organizovala Njemačka, gdje je istakao potrebu za protivvazdušnom odbranom i ponovnom izgradnjom energetskog sistema Ukrajine. On je rekao da su ruski dronovi i raketni napadi uništili polovinu kapaciteta za proizvodnju energije u toj zemlji od zime.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gestikulira nakon obraćanja u donjem domu njemačkog Bundestaga, u Berlinu, Njemačka, 11. juna 2024.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski gestikulira nakon obraćanja u donjem domu njemačkog Bundestaga, u Berlinu, Njemačka, 11. juna 2024.

Rekao je da je ukrajinska vojska poslije dvije godine rata pokazala da može da drži linije fronta i da zadrži pristup Crnom moru.

"Najveća strateška prednost Rusije nad Ukrajinom je superiornost na nebu. To je teror raketama i bombama koji pomaže ruskim trupama da napreduju na zemlji", rekao je Zelenski. "Protivvazdušna odbrana je odgovor."

On je rekao da Ukrajina očekuje da će obezbijediti milijarde dolara pomoći za svoje vojne i infrastrukturne potrebe.

Konferencija u Berlinu održava se nekoliko dana uoči mirovne konferencije u Švajcarskoj na kojoj će 90 zemalja i organizacija raditi na okviru za sprovođenje mirovnog plana i kako uključiti Rusiju i Ukrajinu u mirovni proces.

Rusija ne prisustvuje pregovorima u Švajcarskoj.

U izvještaju su korištene neke informacie AFP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG