Linkovi

Oružano nasilje u prvom planu predsjednikovog tjednog obraćanja naciji


U svojem redovitom subotnjem obraćanju naciji, predsjednik Barack Obama je rekao da njegova administracija “poduzima niz konkretnih mjera” za zaštitu američke djece i zajednica od oružanog nasilja.

Trenutačne mjere, rekao je, uključuju pooštravanje procedure provjere prilikom kupnje oružja, pružanje pomoći školama, ako to žele, u postavljanju naoružanih čuvara te usmjeravanje Centra za kontrolu bolesti na ispitivanje i pronalaženje najboljih načina za smanjenje oružanog nasilja.

No, “pravo i trajno riješenje,” rekao je on, zahtjeva i brzo djelovanje Kongresa.

Predsjednik je pozvao Kongres na uvođenje obavezne provjere kupaca oružja i od zakonodavaca zatražio obnovu zabrane prodaje poluautomatskog oružja i donošenje zakona o ograničenju kapaciteta spremnika na 10 metaka.

Kongres, rekao je predsjednik Obama, “mora olakšavati, a ne otežavati” rad agencijama za provođenje zakona te pozvao na određivanje teških kazni za one koji kupuju oružje i onda ga prodaju kriminalcima.

Predsjednik je izrazio uvjerenje da se većina vlasnika oružja slaže u tome da je “Drugi amandman američkog Ustava – o pravu na nošenje oružja – moguće poštivati i istovremeno sprječavati nekolicinu neodgovornih, kršitelja zakona u nanošenju zla masivnih razmjera.”
XS
SM
MD
LG