Linkovi

Vojna vježba "Brzi odgovor 21": Prvi američki helikopteri sletjeli u BiH


Dva helikoptera UH-60 Black Hawk sletjela u zračnu luku Dubrave kod Tuzle, 3. maj 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)
Dva helikoptera UH-60 Black Hawk sletjela u zračnu luku Dubrave kod Tuzle, 3. maj 2021. (Foto: Ministarstvo odbrane BiH)

U zračnu luku Dubrave kod Tuzle danas su sletjeli prvi američki vojni helikopteri u okviru bilateralne vježbe Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga SAD.

"Radi se o prva dva helikoptera UH-60 iz sastava Brigade borbene avijacije 1. pješačke divizije KoV SAD, inače stacioniranim u Poznanju u Poljskoj", saopštava Ministarstvo odbrane BiH.

Iz Ministarstva pojašnjavaju da se radi o helikopterima koji se prije svega koriste za prevoz vojnika i opreme, te dodaju da će u narednim danima sletjeti i preostali helikopteri koji će učestvovati u vježbi Brzi odgovor 21.

Krajem prošlog mjeseca, u BiH je ušao i prvi konvoj američkih vojnih vozila koji će također učestvovati u vježbi. Radi se vozilima sastava 21. komande za podršku američkih oružanih snaga u Evropi, navelo je Ministarstvo odbrane.

Vježba Brzi odgovor 21. održat će se u drugoj polovini maja. Vježba, u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku, bit će održana na poligonima za obuku Oružanih snaga BiH Manjača i Glamoč, te na lokaciji kasarne i aerodroma Dubrave kod Tuzle, rekli su ranije iz Ministarstva odbrane BiH.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG