Linkovi

Ministarstvo: Kroz lanac komandovanja ustanoviti angažman Oružanih snaga u Banja Luci


Predsjedništvo nije očitovalo o dopisu Ministarstva odbrane (Fotografija preuzeta od N1)
Predsjedništvo nije očitovalo o dopisu Ministarstva odbrane (Fotografija preuzeta od N1)

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (BiH) je saopćilo da će istražiti lanac komandovanja koji je doveo do angažmana pripadnika Oružanih snaga BiH danas u Banja Luci.

Iz Ministarstva kažu da su zatražili upute od Predsjedništva BiH nakon zahtjeva Mladena Ivanića, srpskog člana Predsjedništva, da se angažuje Počasna jedinica na obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpke (RS).

„Kako se Predsjedništvo BiH nije očitovalo o našem dopisu do 8. januara, Ministarstvo odbrane BiH je istog dana izdalo privremeno naređenje Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH da se obustave sve radnje u vezi angažovanja pripadnika Oružanih snaga BiH za 9. januar u Banja Luci", saopćeno je.

Navode da su Zajedničkom štabu Oružanih snaga izdali i pismene upute o tome.

„Pod kojim okolnostima i kako je došlo do učešća i postrojavanja pripadnika Oružanih snaga BiH danas, Ministarstvo odbrane BiH će ustanoviti kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti i izvijestiti Predsjedništvo BiH”, saopćeno je.

Giselle Wilz, komadantica Sjeveroatlanskog saveza (NATO) Štaba u BiH, kazala je ranije da bi učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga predstavljalo kršenje propisa o odbrani.

Pripadnici Oružanih snaga, pojasnila je Wilz, položili su zakletvu da brane ustavni poredak BiH. U suprotnom, kako kaže, pripadnici Oružanih snaga bili bi izloženi disciplinskim postupkom i otpustom iz službe.

Ivanić je danas postrojio Treći pješadijski (RS) puk Oružanih snaga na Trgu Krajine u Banja Luci, a koji mu je potom predao raport. Puk nije učestvovao u vojno-civilnoj paradi.

Ustavni sud BiH je odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

XS
SM
MD
LG