Linkovi

Ministarstvo će se očitovati o angažmanu Oružanih snaga 9. januara


Vojnici Oružanih snaga predali u Banja Luci raport Mladenu Ivaniću (Fotografija preuzeta od N1)
Vojnici Oružanih snaga predali u Banja Luci raport Mladenu Ivaniću (Fotografija preuzeta od N1)

Nakon današnjeg postrojavanja pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (BiH) u Banja Luci i predavanja raporta srpskom članu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, iz Ministarstva odbrane BiH kažu da će iznijeti stav o tome.

Ivanić je postrojio Treći pješadijski (RS) puk Oružanih snaga na Trgu Krajine u Banja Luci. Puk nije učestvovao u vojno-civilnoj paradi.

Iz Sjeveroatlanskog saveza (NATO) Štaba u BiH su ranije saopćili da se pripadnici Oružanih snaga učešćem na obilježavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske (RS) izlažu otpustom iz službe.

Ustavni sud BiH je odlučio da je obilježavanje 9. januara kao Dana RS neustavno i diskriminirajuće po građane tog entiteta koji nisu srpske nacionalnosti.

„Ministarstvo će se očitovati o tom događaju”, kazala je za Glas Amerike Uma Sinanović, šefica Ureda za odnose sa javnošću u Ministarstvu.

Ona je pojasnila da Oružane snage nisu imali odobrenje Ministarstva da 9. januara mogu predati raport Ivaniću.

Ivanić je ranije rekao da, kao član Predsjedništva, ima pravo na počasnu jedinicu Oružanih snaga.

„Ja sam odlučio, a ne oni, da hoću da imam počasnu jedinicu i njihova obaveza je bila da ispune moje naređenje. Vrlo jasno i svjesno to radim, zato što želim da pokažem da u ovoj zemlji nema pokušaja da se neko disciplinuje”, kazao je ranije Ivanić.

Proteklih dana o angažmanu Trećeg pješadijskog puka na obilježavanju 9. januara bilo je mnogo govora.

Uključio se i NATO Štab u BiH, a komadantica Štaba Giselle Wilz je kazala ranije da bi učešće bilo kojeg pripadnika Oružanih snaga predstavljalo kršenje propisa o odbrani.

Pripadnici Oružanih snaga, pojasnila je Wilz, položili su zakletvu da brane ustavni poredak BiH. U suprotnom, kako kaže, pripadnici Oružanih snaga bili bi izloženi disciplinskim postupkom i otpustom iz službe.

Nakon što je ovakvo pismo iz NATO Štaba stiglo u Ministarstvo odbrane, došlo je do promjene prvobitne odluke o učešću Oružanih snaga, odnosno da smo mogu 8. januara učestvovati na odavanju počasti palim borcima i civilnim žrtvama rata.

„Ministarstvo odbrane BiH je u pogledu izvršenja zahtjeva Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, zatražilo da Predsjedništvo BiH donese konačnu odluku u kontekstu dobivenog pisma NATO štaba u Sarajevu, prema kojoj bi se bilo kakvo angažovanje Oružanih snaga BiH 9. januara smatralo kršenjem odredbi Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma”, saopćilo je ranije Ministarstvo.

Ranija odluka je glasila da može učestvovati Vojni orkestar Oružanih snaga, bend Banja Luka, na aktivnostima 8. i 9. januara, između ostalog, na odavanju počasti i polaganju vijenaca palim borcima Vojske RS, Narodno oslobodilačkog rata i civilnim žrtvama rata.

Nakon što je Ustavni sud odlučio je kako 9. januar kao Dans RS neustavan, uslijedilo održavanje referenduma sa pitanjem: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, a stanovnici su da li potvrdan odgovor.

U oktobru prošle godine je Narodna skupština RS usvojila zakon koji propisuje da se Dan RS obilježava kao sekularni praznik.

XS
SM
MD
LG