Linkovi

Napad u Orlandu - napad na neke od osnovnih sloboda


Orlando, Florida.
Orlando, Florida.

Pucnjava u noćnom klubu u Orlandu je najgora masovna pucnjava u američkoj istoriji. U protekle 4 godine, u Sjedinjenim državama su 82 osobe izgubile život zbog jedne ili dvije osobe koje su otvorile vatru na grupu ljudi. Naša novinarka Carolyn Presutti istražuje zašto se to dešava u jednoj od najslobodnijih zemalja na svijetu.

Orlando na Floridi je poznat po turizmu i Disneyworldu. A sada se povezuje sa masovnim ubistvom kakvo se desilo i u drugim američkim gradovima, San Bernardinu u Kaliforniji, gdje je 14 osoba ubijeno prošle godine. Newtown-u u Connecticutu, gdje je 20 djece ubijeno u jednoj osnovnoj školi 2012. I Blacksburgu u Virginiji gdje su 32 osobe ubijene na koledžu Virginia Tech.

Neki kažu da su naoružani napadači iskoristitli američko pravo na nošenje oružja. Oba komada oružja upotrebljena u Orlandu, od kojih je jedno puška, su nabavljena legalnim putem. Stručnjaci smatraju da će ovo postati mnogo veće pitanje u trenucima dok se domaći teroristi sve više počinju koristiti oružjem.

Pravo na prakticiranje bilo koje vjere je dio prvog amandmana američkog ustava. Napadač u Orlandu Omar Mateen je tokom napada izrazio odanost ekstremističkoj vjerskoj grupi Islamska država. Frank Cilluffo, zadužen za pitanje domaće i cyber sigurnost na univerzitetu George Washington, kaže da sloboda vjere ima granice.

Ne možemo dozvoliti da se loše osobe sakriju iza vela religije ako je koriste kako bi organizirali i vršili napade, kaže Frank Cilluffo.

Međutim napadnuta je još jedna sloboda, a to je novi zakon donesen prije manje od godinu dana kojim se dozvoljava brak osoba istog spola.Stručnjaci vjeruju da je Omar za metu uzeo noćni klub u Orlandu zbog njegove klijentele, a to su pripadnici LGBT zajednice. David Ibsen je direktor projekta za borbu protiv terorizma i za Glas Amerike je govorio putem Skypea.

U kojem trenutku trebamo ograničavati našu otvorenost i naša prava kako bi udovoljili nekom teroristi ili ekstremisti, kaže David Ibsen.

On dodaje da se ne radi samo o načinu na kojeg živimo, već kako na njega gledaju drugi. I oni su ti koji moraju naučiti kako da budu tolerantni.

XS
SM
MD
LG