Linkovi

Orkestar mladih Evropske unije ponovno na turneji Amerikom, nakon više od 20 godina


Orkestar mladih Evropske unije, Kennedy Center, travanj 2012
Orkestar mladih Evropske unije, Kennedy Center, travanj 2012

Orkestar mladih Europske unije (European Union Youth Orchestra) na svojoj je prvoj američkoj turneji u više od 20 godina, s koncertima u nekoliko američkih gradova i na nekoliko školskih kampusa. O njihovoj ljubavi za glazbu i kako je dijele sa svojim američkim vršnjacima za njihova je boravka Washingtonu razgovarao Sean Maroney...

Tisuće mladih glazbenika iz 27 zemalja-članica Evropske unije javlja se svake godine na natječaj i audiciju za jedno od mjesta u orkestru.

U vrijeme kad je Europska unija sučeljena s visokom stopom nezaposlenosti, Orkestar mladih Europske unije nudi 140 mogućnosti, odabire 140 darovitih mladih glazbenika koji će s orkestrom nastupati godinu dana. Gotovo svi će najvjerojatnije i postati profesionalni glazbenici.

Za Britanku Sarah Sew ovo je zadnja turneja s orkestrom. Raznolikost u sastavu orkestra, kaže ona, njegova je najjača strana.

“Dio energije i osjećaja, emocionalnog poticaja, potrebnog za svaki nastup, proizlazi dobrim dijelom upravo iz te činjenice.”

U sklopu svoje američke turneje, orkestar tu energiju prenosi iz koncertnih dvorana i u lokalne škole jer za glazbenike, poput Sarah Sew, važno je imati prilike i biti u stanju svoju ljubav za glazbu podijeliti s drugima.

Radionica poput ove u blizini Washingtona nudi mogućnost američkim učenicima da se upoznaju i da sviraju s evropskim glazbenicima, svi su podjednakih godina.

Sarah Sew kaže da želi inspirirati druge baš kao što je na sviranje bila inspirirana i ona sama.

“Dobro se sjećam što sam osjećala kad sam prvi put čula violinu, kad mi je netko pokazao kako se na njoj svira. Nisam mogla dočekati da i sama na njoj sviram.”

Orkestar mladih je, zajedno sa svojim suprugom, osnovala Joy Bryer, 70-ih godina. Članove orkestra zove svojom djecom i - ambasadorima.

“Nema ničeg važnijeg od toga da se mladi sretnu i upoznaju u dobi kad još nemaju unaprijed stvorenih i oblikovanih vrijednosti i predodžbi i rade zajedno, zajedno proizvode nešto dobro i veliko.”

Odakle je publika, odakle su izvođači, to, kaže Sarah Sew, nije bitno. Glazba je zajednički jezik svima. “Ako glazba rodi u vama neki osjećaj, pruži poseban doživljaj, nemojte to zaboraviti kad je koncert gotov, zadržite to, ponesite taj osjećaj, to iskustvo, dalje sa sobom.”

Washingtonsko Društvo za izvedbene umjetnosti (Washington Performing Arts Society) predstavilo je Orkestar mladih Evropske unije u washingtonskom Centru Kennedy. Orkestar će do kraja turneje nastupiti još i u New Yorku i u Bostonu i turneju završiti, 24. travnja, u Chicagu.

XS
SM
MD
LG