Linkovi

Drevna japanska umjetnost kao - terapija


Japanska riječ origami odnosi se na umjetnost savijanja papira, u oblik ptice, zvijezde, bilo čega. Za mnoge, origami je ugodan i kreativan hobi. Za druge, ozbiljan oblik umjetnosti. A ima i onih za koje je origami fizički prikaz matematičkih i bioloških principa. No, za Kena Fowlera, origami je i način za oporavak od mentalne bolesti i započinjanje nove karijere, novog života.

Ken Fowler je popularan član kluba zvanog “Boulder Folders”, osnovanog pri Gradskoj knjižnici Bouldera, u saveznoj državi Colorado.

“Boulder Folders”, u prijevodu “savijači iz Bouldera”, jedan je od 70 američkih i 50 svjetskih origami klubova koji okupljaju ljude čija strast je umjetnost savijanja papira.

“A to je uvijek mnogo zabavnije u grupi, u društvu,” kaže direktorica kluba Barbara Gardner, koja posebno cijeni entuzijazam Kena Fowlera.

“Ken je istinski motiviran. Brzo uči. Pronalazi vlastite načine savijanja papira u željene oblike, naučio je čitati dijagrame i postao sjajan učitelj origamija.”

Od Fowlerovog znanja koristi imaju i odrasli s poremećajima mentalnog zdravlja, od depresije do shizofrenije. Peter Czolowski radi u Chinook Clubhouseu.

“Chinook Clubhouse je mjesto za oporavak ljudi s mentalnom bolešću. Mi ih pripremamo za i jamčimo im pronalaženje suvislog posla.”

Ken Fowler (VOA/S. Schlender)
Ken Fowler (VOA/S. Schlender)
Ken Fowler kaže da mu je upravo origami pomogao da ponovno nađe smisao, prije tri godine, kad je bio hospitaliziran zbog depresije. Lijekovi nisu bili dovoljni. Neki su liječnici savjetovali elektrošok terapiju. Dok je razmišljao o tome da li da na nju pristane, umjetnički terapeut u bolnici predstavio je Kenu origami.

“Možete se opustiti uz origami. Nema žurbe. Nije natjecateljski.”

Fowler je odbio šok terapiju. Još uvijek je na antidepresivima, ali kaže i da mu je mnogo pomogao origami.

Dokumentarac Between the Folds, Vanesse Gould, kaže Ken, inspirirao ga je na to da sazna i nauči više o toj drevnoj umjetnosti i kako je prenositi drugima, kako druge podučiti origamiju.

“Ako ne znate gdje ste, ako se pitate gdje ste u životu, jednostavno odmotajte.”

Život je kao origami, kaže Ken. Nabore, presavijena mjesta, uvijek je moguće izgladiti, sve odmotati i početi iznova.

Osim što voluntira u Chinook Clubhouseu i klubu Boulder Folders, Ken Fowler je dobio i pravi posao – drži origami satove u lokalnim centrima. Iz cijelog procesa, rodila se, bolje rečeno odmotala se, i jedna nova karijera.
XS
SM
MD
LG