Linkovi

Oregonska policija traga za "nestalim" republikancima


Gde su "nestali" oregonski republikanci?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:01 0:00

Gdje su "nestali" oregonski republikanci?

Grupa republikanskih senatora iz Oregona pribjegla je skrivanju kako bi spriječila usvajanje značajnih zakona o klimatskim promjenama.

Po prijedlogu zakona te zapadne američke države za 2020. godinu predviđeno je ograničenje emisije ugljenika, a dozvole bi industrijalcima bile dodijeljivane na aukcijama.

Republikanci tvrde da bi takav zakon štetio mještanima Oregona koji žive u ruralnim područjima. S druge strane, demokrate imaju većinu u oba doma i zakon bi najvjerovatnije bio usvojen ako se o njemu bude glasalo, što se, međutim, ne može dogoditi ukoliko nije obezbijeđen kvorum koji broji dvije trećine senatora.

Republikanski senatori napustili su zgradu Capitola države Oregon i od tada se nisu vratili. Zbog njihovog izostanka otkazano je glasanje u nedelju. Senat Oregona broji trideset poslanika. Osamnaest je iz redova demokrata – ali njih najmanje dvadeset potrebno je da bi se glasanje održalo.

Kejt Braun, guvernerka države Oregon, upozorila ih je da su podbacili u obavljanju svog posla. Takođe, odobrila je državnoj policiji da pronađe nestale senatore, međutim niko do njih do sada nije lociran.

Republikanski senatori su podbacili u obavljanju svog posla: Kejt Braun, arhivska fotografija
Republikanski senatori su podbacili u obavljanju svog posla: Kejt Braun, arhivska fotografija

Jedan od njih, Denis Lintikum, sa nepoznate lokacije potvrđuje da izbjegavaju da budu unutar granica države Oregon.

“Jer guvernerka, u skladu sa svojim ovlašćenjima, može od državnih policajaca da traži da nas pozovu u prijestonicu države”, rekao je Lintikum u video razgovoru sa nepoznate lokacije.

Republikanski senatori žestoko se opiru zakonu čiji je cilj podsticanje kompanija da pređu na upotrebu ekološke tehnologije. Plan demokrata je da do 2050. smanje emisiju štetnih gasova za 80% u odnosu na 1990. godinu. Međutim, republikanci tvrde da će povećanje cijena gasa i dizela nepovoljno uticati na ruralne Oregonce.

Denis Lintikum, republikanski senator kome je izgubljen trag, navodi da traže referendum o takvom planu na nivou države.

"Sa svojim biračima nastojim da sve Oregonce lišim ovog užasnog propisa”, ukazuje on.

Odustajanje od tog rješenja utiče na više od 120 drugih zakona, pošto nije moguće glasati dok se nestali republikanci ne vrate. Piter Kortni, predsjednik oregonskog Senata, apelovao je na bjegunce da se vrate.

"Ovo je najtužniji dan dijela života koji sam proveo u zakonodavstvu”, priznaje Kortni.

Najtužniji dan u zakonodavstvu: Piter Kortni, arhivska fotografija
Najtužniji dan u zakonodavstvu: Piter Kortni, arhivska fotografija

Republikanci, međutim, ističu da su 2001. godine demokrate, koje su tada bili manjina, organizovale petodnevni štrajk kako bi blokirale glasanje o ponovnom pisanju jednog zakona.

Tim Knop, republikanski senator koji se takođe nalazi na nepoznatoj lokaciji, ukazuje na navodno licemerje kolega demokrata.

“U prošlosti su koristili gotovo ista sredstva a sada tvrde da je to neprikladno”, rekao je Knop.

Nestalim senatorima naređeno je da plate po 500 dolara za svaki dan koji su izostali sa posla. Njihove pristalice pokrenule su onlline kampanju prikupljanja novca za izmirenje kazne.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG